Prehod v jesen bo pestra, v Mariboru bo namreč potekalo republiško orientacijsko tekmovanje – taborniki bodo postavljali bivake in v njih prenočevali, po posebnem terenu iskali pravo pot, pomerili pa se bodo tudi v signalizaciji z Morsejevo in Winklerjevo abecedo.

Vir: Facebook/ROT - Republiško orientacijsko tekmovanje

Zveza tabornikov Slovenije, nacionalna skavtska organizacija in Društvo tabornikov rod XI. SNOUB Miloša Zidanška organizirata 60. Republiško orientacijsko tekmovanje ob 60. obletnici rodu XI. SNOUB, ki bo potekalo konec septembra v Mariboru.

Življenje v mariborski naravi

Gre za tridnevno državno taborniško orientacijsko tekmovanje, na katerem udeleženci tekmujejo v različnih dejavnostih, ki so povezane s taborniškim programom in življenjem v naravi. To so zahtevnejša orientacija in topografski izdelki, npr. skica terena, skica prehojene poti, profil terena, prehod in skica minskega polja, opis prehojene poti, pomerili pa se bodo tudi z različnimi testi, nočno in dnevno signalizacijo s pomočjo Morsejeve in  Winklerjeve abecede, postavljanjem bivaka in prenočevanjem v njem, postavljanjem pionirskega objekta in seveda kuhanjem golaža.

ROT velja za najtežje taborniško orientacijsko tekmovanje, saj se ne preverja le znanje, ampak predvsem vzdržljivost ter motiviranost udeležencev. Tekmovanje se bo pričelo in končalo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje – enoti Pekre (včasih Obrambni dom Pekre) na Bezjakovi ulici 151 v Limbušu.

Spanje v šotoru

Kot povedo organizatorji bo letos na tekmovanju obvezna oprema tudi šotor, saj bodo tekmovalci prvo noč prespali v šotorih. Kot se za tabornike spodobi, se bodo vsi obroki servirali v menažke in čutare udeležencev. Drugo noč pa bodo tekmovalci v sklopu tekmovanja prespali na progi v bivakih.

Tekmovalo se bo od 27. do 29. septembra, trenutno pa je na ROT prijavljenih 43 ekip iz 21 rodov.

Mariborski taborniki

Društvo tabornikov rod XI. SNOUB Miloša Zidanška iz Maribora je taborniški rod s tradicijo, ki sega v leto 1959. So prostovoljno, nepridobitno, mladinsko, nestrankarsko, nevladno, vzgojno društvo, član pa lahko postane prav vsak – povsem brez omejitev. Mariborskih tabornikov je kar 100, sodelujejo pa z mnogimi lokalnimi mladinskimi organizacijami ter se tako uvrščajo med pomembnejše taborniške rodove na tej strani Slovenije. So tudi del Svetovne organizacije taborniškega gibanja, ki trenutno šteje kar 40 milijonov članov, od tega jih ima Slovenija več kot 7000.