V vinorodnih Juršincih se obeta prav posebno kulinarično doživetje. Vinogradništvo Vršič, poznano po svoji znamki Vina BAKUS, vabi na delavnico, posvečeno spajanju ribjih jedi iz lokalnih voda z izbranimi vini. Dogodek bo potekal 16. oktobra ob 16.30 ter 17. oktobra ob 16.30 in 19. uri na domačiji Vinogradništva Vršič v Zagorcih pri Juršincih.
Okusi domačih voda in vinorodnih gričev
Čeprav se ribe pogosto povezujejo z obalnimi kraji, ima tudi notranjost Slovenije bogato ribogojno tradicijo. Drava, Pesnica in številni potoki okoli Juršincev so vir kakovostnih sladkovodnih rib, ki postajajo vse bolj cenjene tudi v sodobni kulinariki.
Prav te okuse bodo na delavnici prepletli s kakovostnimi vini iz domače kleti BAKUS. Udeleženci bodo spoznali tri različne ribje jedi, vsako s svojo zgodbo, teksturo in načinom priprave, ter izvedeli, katera vina se najbolje ujemajo z njimi – od svežih belih do nekoliko polnejših sort, ki lepo poudarijo naravni okus rib.
Ko vino ni le spremljava, ampak del jedi
Dogodek ne bo klasična degustacija, temveč vodena izkušnja, kjer se obiskovalci naučijo razmišljati o ravnotežju med jedjo in vinom. Kako vpliva način priprave ribe na izbiro vina? Zakaj se k postrvi poda povsem drugačen kozarec kot k somu ali krapu? To so vprašanja, na katera bodo udeleženci dobili konkretne odgovore in jih lahko pozneje uporabijo tudi doma.
»Naš cilj ni le razvajanje brbončic, ampak ozaveščanje o bogastvu lokalnih surovin in povezovanju podeželskih pridelovalcev,« poudarjajo pri Vinogradništvu Vršič, kjer verjamejo, da je prav v sodelovanju med vinarji in kulinariki prihodnost pristnega gastronomskega turizma.
Ob tem Klemen Vršič pove še, da je delavnica izvrstna priložnost, da skupaj z lokalnimi ribiči predstavijo ribje jedi. »Ker pridelujemo večinoma suha vina, je kombinacij rib in vina res veliko,« še dodaja.
[[image_1_article_81776]]
Okusna delavnica s trajnostnim poslanstvom
Delavnica nastaja v sodelovanju z Ribiškim LAS Podravje, Evropsko unijo in Republiko Slovenijo. Njeno sporočilo sega dlje od kulinarike, saj hkrati spodbuja trajnostno rabo lokalnih vodnih virov, podporo ribogojcem ter ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane.
Število mest je omejeno, zato so prijave obvezne na telefonsko številko 031 417 986.