Na podeželju je v preteklosti veljalo, da so trije najpomembnejši možje v kraju župan, župnik in gostilničar. Temu primerna je bila tudi razporeditev objektov, kar se še danes kaže v Jurovskem Dolu v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Na lepo obnovljenem trgu se nahajajo župnišče, cerkev, vaška gostilna, zraven je kulturni dom, nekoliko stran še prostori občinske uprave. 

Veliko je vprašanj o Ivanu Krambergerju 

V tamkajšnji Gostilni Špindler, ki ima v kraju dolgoletno tradicijo, deluje že od leta 1930, se vsak dan ustavi veliko domačinov in gostov od drugod. Marsikdo povpraša po Ivanu Krambergerju, ki je bil 7. junija 1992 ustreljen na jurovskem trgu, v bližini omenjenega gostišča, na mestu, kjer je sedaj zunanja pokrita terasa.

Prijazna lastnica Mateja Konrad, ki je gostilno prevzela od svojih staršev Ivana in Marije Špindler, in je že četrta generacija, ki se ukvarja z gostinsko dejavnostjo, z veseljem odgovori na vsako vprašanje v povezavi z nesrečno usodo dobrega človeka iz bližnje Negove, seveda, kolikor se spomni, saj je bila takrat še otrok. 

[[image_1_article_65274]]

Z ureditvijo kolesarskih poti po jurovski občini se v gostilni ustavi veliko turistov na kolesih, številni se do Jurovskega Dola pripeljejo z bližnjega Jakobskega Dola v pesniški občini, kjer je urejeno postajališče za avtodome. Najraje posedijo na terasi, s katere je prelep pogled na osrednji trg. 

[[image_6_article_65274]]

Znani so po jedeh na žlico 

Občani nam povedo, da k Špindlerjevim radi zahajajo predvsem zaradi dobre domače hrane, ambienta, ki deluje zelo domačno in prijaznih gostiteljev. "Trudimo se, da je naša hrana čim bolj domača in lokalno pridelana. Vse pripravljamo sami, za štedilnikom je povečini moja mama, ki skozi generacije ohranja domačo kuhinjo, pomaga ji še ena zaposlena, pa tudi hčerka, ki je zaključila gostinsko šolo. Znani smo po jedeh na žlico, torej po golažu, bograču, kisli želodčkovi juhi, vampih, ... in seveda naših ploščah, na katerih ne smejo manjkati ocvrti piščanec, govedina, svinjska pečenka. Prizadevamo pa si, da ponudbo dopolnjujemo tudi z jedmi za mlajšo generacijo," nam pove Mateja. 

[[image_2_article_65274]]

Čez teden na malico, ob vikendih na plošče 

Čez teden si lahko v Gostilni Špindler vsak dan, od 10. do 14. ure, privoščite odlično malico. Na voljo sta dve; ena je vedno na žlico, druga se spreminja. Gostilna sicer vrata odpre že ob sedmi uri zjutraj, ko iz nje omamno diši po jutranji kavi. Tudi popoldne vam bodo postregli s kakšno pico ali domačim zrezkom, po večerni sveti maši se pri njih ustavijo skupine in si privoščijo kaj dobrega za pod zob.

Vikendi pa so povečini rezervirani za zaključene družbe in pogostitve ob raznoraznih dogodkih v kraju. V večji sobi lahko sprejmejo do 70 ljudi, če je zraven živa glasba, je optimalna številka 50 gostov, v manjši sobi in šank prostoru pa je na voljo še 30 mest. 

[[image_3_article_65274]]

[[image_4_article_65274]]

V nedeljo bo pod njihovim šotorom živa glasba s Srčnimi muzikanti 

V Gostilni Špindler so v teh dneh še posebej vpeti v dogajanje v kraju, saj občina praznuje 18. občinski praznik. Tako kot v preteklih letih bodo na velikem parkirišču ob gostilni postavili šotor, ki bo v soboto, 20. aprila, gostil vinogradnike. V okviru prireditve Dan odprtih vrat vinskih kleti, ki ga organizira Društvo vinogradnikov Sveti Jurij v Slovenskih goricah, bo zaključek dogajanja v šotoru, še več obiskovalcev pa pričakujejo naslednji dan.

[[image_5_article_65274]]

21. aprila bo namreč v Jurovskem Dolu Jurjeva nedelja s slovesnimi svetimi mašami, godbo na pihala, Karitasovim srečelovom in tradicionalnim blagoslovom konj. Od 11. ure dalje bo pod šotorom ob Gostilni Špindler živa glasba, ki bo trajala vse do 19. ure. Obiskovalce bodo zabavali člani ansambla Srčni muzikanti, na voljo bo pečen odojek, prav tako čevapčiči, široka ponudba pijač, v lokalu pa pestra kulinarična ponudba na ploščah za nekoliko večje skupine in družine.