200 tekmovalcev iz vse Slovenije je v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah preživelo dva čudovita dneva.

FOTO: Ana Marija Hren

Pretekli konec tedna, v petek in soboto (27. in 28. januarja), je v Jurovskem Dolu, v prostorih tamkajšnje osnovne šole, potekalo zimsko orientacijsko tekmovanje (ZOT), ki ga je organiziralo Društvo tabornikov rod XI. SNOUB Miloša Zidanška. Gre za taborniški rod z eno najdaljših tradicij v Mariboru. Neprekinjeno delujejo od decembra 1959, ko sta se v nov odred združili četa Vzhajajočega sonca in četa Dravskih biserov.

Na tekmovanju je sodelovala tudi domača 5-članska šolska ekipa

Zimsko orientacijsko tekmovanje ima dolgo tradicijo, organizirajo ga enkrat letno, vedno v drugem kraju. V občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah so bili tokrat prvič, sodelovalo je okoli 40 ekip iz celotne Slovenije, kar pomeni približno 200 tekmovalk in tekmovalcev. Razvrščeni so bili v različne starostne skupine; gozdovniki (od 11.  do 15. leta), popotniki (od 16. do 20. leta), raziskovalci in grče (od 21. do 27. leta in nad 27 let). Pridružila še se jim je tudi domača 5-članska šolska ekipa, saj organiziranega društva tabornikov v Jurovskem Dolu zaenkrat še ni. “Zelo smo bili veseli, da je prvič po dolgem času v tekmovanju sodelovala šolska ekipa, pozdravila nas je tudi ravnateljica šole Vesna Breznik, za kar smo ji zelo hvaležni, saj se to zgodi poredko,” nam je povedal namestnik vodje tekmovanja Mitja Brglez, sicer načelnik Društva tabornikov rod XI. SNOUB Miloša Zidanška.

V petek so reševali topografske teste, v soboto so šli na teren

Prvi dan, v petek, 27. januarja, so v prostorih Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol reševali topografske teste iz osnovnega topografskega znanja ter naloge vrisovanja (lažje matematične naloge, s pomočjo katerih so tekmovalci prišli do koordinat, ki so jih vrisali v karto, služile pa so jim za terensko delo naslednji dan). Sledile so tradicionalne večerne karaoke, nakar so tekmovalci prenočili v telovadnici šole in naslednji dan, v soboto, 28. januarja, ob 7.00 uri zjutraj začeli s terenskimi aktivnostmi na progi, dolgi približno 10 kilometrov. “Na progi v okolici Jurovskega Dola je bilo, odvisno od skupine, okoli šest kontrolnih točk. Tekmovalci so morali opraviti določene naloge; signaliziranje v Morsejevi in Winklerjevi abecedi, reševanje IQ testov in prihod pod kotom,” je še dodal Brglez.

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

FOTO: Ana Marija Hren

Kdo se je odrezal najbolje?

V kategoriji gozdovnikov je prvo mesto osvojila ekipa Črni sokoli iz roda Rožnik iz Ljubljane, drugo Kameleoni – rod Rožnik in tretje ekipa Pinki copateki iz Zreč. Med popotniki se je na vrh zavihtela ekipa Domen bo brezdomen iz Limbuša, drugo mesto so dosegle Mogočne preproge iz roda Rožnik in tretje Kartuške iz Domžal. V najstarejši skupini, raziskovalci in grče, se je najbolje odrezala ekipa Naju pet iz Šoštanja, sledila je ekipa Željkove breskvice iz roda Rožnik, tretjeuvrščena je bila ekipa A je to iz Kamnika. Organizatorji tekmovanja, Društvo tabornikov rod XI. SNOUB Miloša Zidanška, svojih tekmovalcev zaradi organizacijskega dela niso imeli.

“S pogoji tekmovanja, lokacijo, gostitelji smo bili zelo zadovoljni. Ker nas je sprva skrbelo, da je šola majhna, se je prijavilo nekoliko manj ekip, na koncu pa smo ugotovili, da je bilo vse super, da nas je bilo ravno prav. Zelo veseli smo bili tudi snega, ki je tekmovanju dodal svoj čar,” zaključi naš sogovornik.