Tradicionalne velike razstave jaslic v trojiški samostanski kleti letos ni, smo pa zbrali nekaj utrinkov z lanskoletne razstave. Tudi v času epidemije pa sta zakonca Divjak v Zgornji Senarski postavila zunanje jaslice, ob katerih se je letos ustavil tudi trojiški Božiček.

Med božičem in svečnico v večini slovenskih cerkva postavijo jaslice. V zadnjih letih pa je, zlasti na podeželju, navada, da ljudje nekoliko večje jaslice postavijo tudi na prostem, ob svojih domovih, v nekaterih krajih pa pripravljajo celo razstave jaslic. Ponekod celo ves kraj spremenijo v božično vas. Letos tovrstnih razstav zaradi ukrepov, povezanih z zajezitvijo novega koronavirusa, ni, so se pa nekateri posamezniki odločili, da božično zgodbo ponazorijo nekoliko drugače.

Zakonca Divjak pred svojim domom v Zgornji Senarski tudi letos uprizarjata božično zgodbo

Takšen primer sta zakonca Srečko in Pavla Divjak iz občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah, ki sta s pomočjo krajanov naselja Zgornja Senarska tudi letos, že petič zapored, pred svojim domom v Zgornji Senarski 46 postavila velike in čudovite jaslice. Lani so vaške jaslice dopolnjevale razstavo jaslic v samostanski kleti v Sveti Trojici, letos te razstave ni, so pa zato jaslice pri Divjakovih toliko bolj obiskane, saj so tudi edine tako velike na prostem v trojiški občini, pa najbrž tudi širše. Nahajajo se na novi lokaciji, dodanih pa je tudi nekaj novih elementov in živali.
Jaslice oživijo svetopisemski prizor na poseben način. Ozadje jaslic je osvetljeno, prav tako hlevček in drevo, ki stojita ob jaslicah. Divjakova sta povedala, da so priprave z nabavo vsega potrebnega materiale trajale kar dva meseca, saj je uporabljenih veliko naravnih materialov. “Ideja se nama je porodila pred leti, ko so v samostanski kleti začeli s postavitvami razstave jaslic. Pa sva si dejala, zakaj tudi midva ne bi nekoliko popestrila dogajanja v naši vasi in tako so jaslice postale mesto za druženje občanov in ostalih obiskovalcev.”

Figure, ki ponazarjajo sveto družino in živali, sta kupila, ostalo, pa sta s pomočjo krajanov izdelala sama. Zanimiv je podatek, da sta letos za utrditev terena porabila okoli pet kubičnih metrov sekancev. Dodajata, da imata s postavitvijo jaslic, ki vedno stojijo do svečnice, posebno veselje, na stroške, ki pri tem nastajajo, pa nekako pozabita.

Ideja se nama je porodila pred petimi leti, ko so v samostanski kleti začeli s postavitvami razstave jaslic. Pa sva si dejala, zakaj tudi midva ne bi nekoliko popestrila dogajanja v naši vasi in tako so jaslice postale mesto za druženje občanov in ostalih obiskovalcev.

Po novo asfaltirani cesti skozi komunalno urejeno vas se sicer v teh dneh sprehaja veliko ljudi – med njimi so tudi otroci, ki si z veseljem ogledujejo jaslice, ki se znajdejo na številnih fotografijah.  Divjakova ob tem pravita, da je teh obiskovalcev letos zaradi korone manj, povsem drugače pa je bilo v preteklih letih. »V lanskem letu smo imeli ogromno obiskovalcev, celo s sosednje Avstrije in Hrvaške so prišli. Tukaj se je ustavilo tudi več avtobusov. Obiskovalcem smo ponudili kuhano vino in se družili.«

Ob jaslicah se je letos ustavil tudi Božiček

V soboto 19. decembra sta jaslice s svojim spremstvom obiskala Božiček in župan David Klobasa, ki sta obdarila  najmlajše občane. “Žal tokrat nismo mogli pripraviti sprejema in druženja ob jaslicah, bomo pa to nadoknadili prihodnje leto. Prizadevali si bomo, da izdelava jaslic in druženje krajanov ostaneta tradicionalna,” pa je dodal sosed zakoncev Divjak Peter Leopold.

Velika razstava jaslic v trojiški samostanski kleti letos ni na ogled

Kot smo že omenili, zadnjih devet let v Sveti Trojici v lepo obnovljeni samostanski kleti prirejajo veliko razstavo jaslic, na kateri sodeluje več kot 100 razstavljavcev (domačih društev, posameznikov in drugih razstavljavcev iz Slovenije in tujine). Ob tem vsako leto, tudi letos, pred samostansko kletjo postavijo zunanje jaslice v naravni velikosti:

V lanskem letu so bile tako v samostanski kleti med drugim na ogled tudi jaslice v naravni velikosti, ki jih je izdelala družina Hozjan iz Hotize. Ta ob svoji stanovanjski hiši, na mestu, kjer jim je prometna nesreča vzela življenje edine hčerke, vsako leto postavi čudovite jaslice, ki so dopolnjene z novoletnimi in drugimi okraski. V lanskem letu je na trojiški razstavi sodelovalo tudi Kulturno društvo Studenci Maribor z več kot 50 slikarskimi deli, občina pa je poskrbela, da so se z razstavljavci organizirano, s tremi avtobusi, odpravili na ogled jaslic v Vojnik in Hotizo.

V lanskem letu je na trojiški razstavi sodelovalo tudi Kulturno društvo Studenci Maribor z več kot 50 slikarskimi deli, občina pa je poskrbela, da so se z razstavljavci organizirano, s tremi avtobusi, odpravili na ogled jaslic v Vojnik in Hotizo.

Posebnost  razstave jaslic v Sveti Trojici je v tem, da vsak dan, ko so jaslice na ogled, eno izmed naselij ali društev prijazno sprejme obiskovalce in jih tudi pogosti. Sicer pa so domača društva in umetniki razstavljali tudi v Vojniku in v Zgornji Kungoti in na ta način stkali prijateljske vezi. Lanska razstava jaslic se je odlično navezovala na dogodke Zimske pravljice na Trojiškem trgu.

Letos razstave jaslic v Sveti Trojici zaradi corona ukrepov niso pripravili, vam pa ponujamo v ogled nekaj utrinkov z lanskoletne razstave:

 

Prve žive jaslice je leta 1223 postavil Frančišek Asiški. V gozdu pri kraju Greccio v Umbriji je v votlino postavil jasli, k njim privezal vola in osla, nad njimi pa si je postavil oltar, kjer je imel polnočnico. Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz jezuitskih cerkva so se jaslice širile v druge cerkve in od tam v hiše plemičev, v 18. stoletju še v meščanske in na začetku 19. stoletja v kmečke domove. Za postavljanje figuric so se odločili predvsem zato, ker so menili, da ljudje na takšen način lažje razumejo svete stvari.