Srednja šola za gostinstvo in turizem že čaka novo generacijo, čeprav bo bodočim dijakom lahko letos »lušte« po »šoli z okusom« naredila le preko zaslona.

Čar informativnih dnevov je sprehod po šoli, na kateri želiš preživeti prihodnja štiri leta, spoznavanje profesorjev, poslušanje naukov starejših dijakov in na Srednji šoli za gostinstvo in turizem še prav posebej okušanje specialitet mladih gostincev. Toda ne letos, saj trenutna zdravstvena situacija informativnih dnevov kot smo jih bili vajeni, ne omogoča.

Večina šol se zato odloča za spletne predstavitve, v katerih bodo poskušali vsakdanji šolski vrvež na čimbolj inovativen in domač način približati bodočim dijakinjam in dijakom. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru novo generacijo mladih z občutkom za okus že nestrpno pričakujejo, ob tem pa so pripravili že nekaj videoposnetkov, ki »na daljavo« pokažejo, koliko možnosti ponuja SŠGT.

Bi nasledili brata Vračko ali konkurirali Ani Roš?

Čeprav epidemija ne za gostince, ne za gastronomsko-turistične tehnike, ne hotelirje, ne kuharje in ne natakarje ni idealna, pa hkrati ponuja priložnost – čas. Čas za nova znanja, učenje novih veščin (se spomnite, kako smo v prvem valu epidemije vsi preizkušali recepte barist in pripravljali dalgona kavo?) ter čas za inovacije. Slednje kažejo predvsem naši slovenski kulinarični mojstri, ki so v zadnjih mesecih, kljub temu, da ne moremo do njih, preko različnih produktov vstopili v naše domove – ste poskusili paštete bratov Vračko, kruh z drožmi z dvema Michelinovima zvezdicama nagrajene Ane Roš?

Mladi, ki Slovenijo postavljajo na svetovni gastronomsko-turistični zemljevid

»Gostinstvo in turizem bosta ponovno zacvetela,« je prepričan Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem, ki pove, da šola v zadnjih letih beleži izjemne številke novih dijakov, ki želijo slediti zgledu slovenskih in svetovnih mojstrov ter sami stopiti v svet gastronomije in turizma. »Že sam Maribor s svojim bogatim vinorodnim okolišem, rodovitno zemljo, lokalnimi gostinci in posamezniki, ki so s svojim delom spletli izjemne turistične zgodbe, je lahko navdih, naši mladi dijaki, ki se odločijo za šolanje na SŠGT pa vedno znova dokazujejo, da lahko prodrejo še dlje,« ponosno razlaga Erjavec: »Vedno bolj opažamo, kako mladi z navdušenjem prepletajo tradicionalne, lokalne jedi in navade z modernimi trendi in dokazujejo, da so podeljene Mihelinove zvezdice za Slovenijo le začetek.«

»Že sam Maribor s svojim bogatim vinorodnim okolišem, rodovitno zemljo, lokalnimi gostinci in posamezniki, ki so s svojim delom spletli izjemne turistične zgodbe, je lahko navdih, naši mladi dijaki, ki se odločijo za šolanje na SŠGT pa vedno znova dokazujejo, da lahko prodrejo še dlje,« ponosno razlaga Erjavec.

Dijaki, ki trenutno najbolj pogrešajo praktične šolske ure in že nestrpno pričakujejo dan, ko se bodo lahko spet vrnili ter oblekli svoje črne obleke ali si nadeli predpasnike, pogosto povedo, da so se nad gastronomskimi poklici navdušili ob ogledu slovenskih in tujih kuharskih oddaj ter kuharskih tekmovalnih šovov. »Masterchef je imel gotovo svoj učinek,« se nasmehne Erjavec.

Srednja šola za gostinstvo in turizem mladim ponuja možnost izobraževanja v treh programih – v štiriletnem programu Gastronomija in turizem, kjer se lahko usmerijo v turizem ali gostinstvo, v triletnem programu Gastronom – Hotelir, kjer se lahko usmerijo v izobraževanje za kuharja ali natakarja ter nadaljevalnem dvoletnem programu Gastronomski tehnik. SŠGT pa ni le šola, ampak odskočna deska za preizkušanje na mednarodnih tekmovanjih, dodatna izobraževanja, praktične izkušnje in spoznavanje domačih ter tujih mojstrov okusov in doživetij.

Ena od dijakinj nam zaupa, da se je na SŠGT odločila za program Gastronomija in turizem, smer Turizem, saj so jo ob potovanjih z družino navdušile izkušnje lokalne kulture, hrane in navad. »Mariborska turistična ponudba je pestra,« pove: »A manjka tista pika na i, tista toplina, občutek, ki ostane, ko zapustiš mesto,« nadaljuje in doda, da bi skozi svoje šolanje rada ugotovila, kako svoje izkušnje predati Mariboru. »Morda celo Sloveniji,« se nasmehne ambiciozna sogovornica.

Kljub trenutni situaciji se dijaki SŠGT, s katerimi se pogovarjamo, prihodnosti ne bojijo, saj so prepričani, da zanimanje za prijetne izkušnje, kvalitetno hrano in gastronomska doživetja ne bo nikoli prešlo. »Morda bo v prvih letih po korona krizi malo težje, tega se zavedamo, a smo prepričani, da je v našem znanju dovolj potenciala za uspeh,« pove bodoči maturant. Dijaki dodajo še, da jim je žal, da svoje izkušnje šolanja na SŠGT letošnjim devetošolcem ne bodo mogli predati v živo, a jim zato že v naprej sporočajo, da je Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor prava izbira.