Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT) so danes predstavili praktično izobraževanje in delavnice dalmatinske kuhinje, ki že ves teden potekajo v okviru Erasmus+ projekta v sodelovanju s Srednjo turistično in gostinsko šolo iz Splita ter chefom Ivico Katićem.
Dalmatinska kulinarika je tudi pri nas stalnica v ponudbi
Kot pojasnijo dijaki SŠGT Maribor, je dalmatinska kulinarika stalnica v ponudbi najimenitnejših slovenskih restavracij, zato je pomembno, da tudi oni osvojijo pravilno pripravo in postrežbo takšnih jedi. Na šoli so se prav iz tega razloga cel teden odvijale delavnice na temo dalmatinske kuhinje, danes pa so dijaki pod mentorstvom chefa pripravljali večhodni meni dalmatinskih jedi.
Dijaki so med pripravili prigrizke s pršutom, ovčjim sirom, ribjo pašteto v košaricah iz krhkega testa in Soparnik - tradicionalno hrvaško jed pripravljeno na ognjišču.
[[image_1_article_72154]]
Dijakom redno omogočajo prakso v tujini
Večina tekmovanj in mednarodnih izmenjav, ki se jih oddeležujejo dijaki SŠGT Maribor, se odvija v okviru projekta Erasmus+. Dijaki tako poleg kulinaričnega znanja širijo splošno razgledanost, spoznavajo tuje kulture in jezike ter tako krepijo poznanstva. Pred kratkim so se dijaki recimo vrnili iz izmenjave v Beogradu.
Dušan Erjavec, ravnatelj SŠGT Maribor: "Ne samo, da so izmenjave strokovno gledano odlična priložnost za napredek, je pomembno tudi, da se družimo in, da najdemo kontakt."
Za izvedbo Erasmus projektov je zadolžen profesor Grega Frangež. "S temi projekti sledimo viziji šole, da postanemo uveljavljeno strokovno središče na področju gastronomije in turizma. Dijakom omogočamo prakso v tujini, v Michelinovih restavracijah in v petzvezdičnih hotelih," pove in izpostavi, da so bili nekateri dijaki na tak način celo prvič na letalu ali prvič izven meja Republike Slovenije.
Ta teden so na šoli gosti iz Splita
[[image_2_article_72154]]
Kot pojasni gostujoči profesor, Dragan Todorović, v Maribor niso prišli samo zato, da pokažejo kaj znajo, ampak, da se tudi sami kaj naučijo. "Naši dijaki so trenutno med boljšimi v Evropi. Želimo si, da pridejo kolegi iz Maribora v kratkem tudi k nam," še doda.
V začetku leta 2025 bo dijake SŠGT ponovno obiskal kuharski mojster iz Krete, ki je z z njimi v preteklosti že kuhal.
Ivica Katić je v tem poslu že 25 let
Ivica Katić v visokih kategorijah hotelov in restavracij deluje že 25 let. Sam pove, da rad izobražuje ljudi in deluje kot svetovalec za različne hotele in restavracije - od samega začetka, torej od načrtovanja unikatnih idej, do celovite izvedbe. Z leti pa je prišel do točke v življenju, ko je prekinil s prejšnjimi projekti in se odločil, da se posveti izobraževanju mladih, ki potrebujejo dodatno znanje.
"Zavedam se, da v zadnjih letih v gostinstvu skoraj ni več učencev, ki bi iz šol prihajali kot kakovostni in dobro pripravljeni posamezniki. To ni zato, ker bi bile šole slabe, ampak zato, ker v hotelih in restavracijah ni več ljudi in mentorjev, ki bi bili pripravljeni deliti svoje znanje in izkušnje z mladimi. Nekako je prišlo do tega, da je ta proces zamrl," izpostavi in doda, da je njegova želja za prihodnost, da prispeva svoje znanje in izkušnje ter, da uči mlade
[[image_4_article_72154]]
Dijaki so se v teh dneh ogromno naučili
Vrhunski kuharski mojster je dijake tudi pohvalil: "Po mojih izkušnjah, ki sem jih pridobil v teh dneh – trenutno vodim masterclass za učence – so le-ti zelo dobro izobraženi. Včeraj sem delal z učenci tretjega letnika, danes z učenci petega letnika. Kot povsod so nekateri otroci bolj, drugi manj primerni za določeno področje, vendar sem opazil, da je tu zelo dobra atmosfera in, da šola očitno omogoča učencem, da se razvijajo v kakovostne kadre. V teh dveh dneh sem z njimi preživel malo časa, vendar sem uspel opaziti, da imajo nekateri učenci resnično zanimanje za nadaljevanje v tej stroki. To me navdaja z optimizmom, da bodo tudi v prihodnje prihajali iz šol dobro usposobljeni in motivirani posamezniki."
Jaša Jager, dijak G5.a razreda je pripomnil, da je bilo sodelovanje s chefom super in, da so se ogromno naučili. s chefom so pripravljali ribe in na ta način spoznali njihove okuse ter ugotovili, kako se določene jedi pripravljajo. "Meni osebno se je zdelo najbolj zanimivo in uporabno filiranje ribe. Katić nam je pokazal postopke, kako lahko meso v celoti odstranimo in dobimo čim manj ostanka ter za kaj se lahko uporabijo ostanki. Pokazal nam je tudi, kako se naredi določeno omako, ki paše zraven in, kako se jed dekorira," izpostavi dijak.
[[image_5_article_72154]]
"Sicer smo že nekako navajeni takšnega dela, zato pri tem ni nič dodatno izstopalo, so pa mi zelo zanimivi njihovi okusi, ki se malo drugačni od naših," zaključi.