Če je še prejšnji teden stopnja dozorelosti grozdja v primerjavi z lanskim letom zamujala za dober teden, se je v zadnjih dneh zaradi več sonca to spremenilo. Še vedno pa smo kakšen dan ali dva za lanskim letom, pravi Tadeja Vodovnik Plevnik, priznana enologinja, zaposlena na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. 

[[image_1_article_80053]]

Sušni stres v juniju 

Letošnje pridelovalno leto je zaznamovala mila zima, začetek vegetacije pa je bil aprila. Takrat so bile zelo visoke temperature, ki so pospešile brstenje trte in razvoj mladik. V maju pa se je precej ohladilo, zato je trta zacvetela šele konec maja in cvetenje zaključila približno do 10. junija. V juniju je primanjkovalo padavin, kar je povzročilo sušni stres - predvsem pri mladih trtah, starih do treh let, pa tudi pri trtah na peščenih in lapornatih tleh ter na terasastih vinogradih. Pozitivno pa je, da zaradi pomanjkanja padavin letos skoraj ni bilo težav z varstvom vinske trte pred peronosporo in oidijem.

Pojav sončnih ožigov 

Strokovnjakinja nadaljuje, da pa so visoke temperature pospešile sončno sevanje in tam, kjer so vinogradniki preveč razlistali v coni grozdja, so se v juniju, juliju in avgustu na grozdju, ki je bilo preveč izpostavljeno soncu, pojavili sončni ožigi.

Zaradi ožigov bo pridelek lahko tudi do 30 odstotkov nižji.

"Poleg tega so vinograde prizadela neurja s točo. Odvisno od prizadetosti je pridelek tam lahko nižji od 10 do 40 odstotkov. Močno so bile prizadete Lendavske gorice, srednje Slovenske gorice, zadnja toča pa je hudo prizadela občine Duplek, Rače-Fram ter Hoče-Slivnica. Na teh območjih je tudi do 40 odstotkov prizadetosti. Jagode, ki jih je poškodovala toča v začetku avgusta, so se sicer že posušile, vendar pridelka bo jasno manj."

Kljub temu pa so podatki o dozorevanju grozdja, ki jih na zavodu spremljajo zadnje tri tedne, obetavni. "Če primerjamo z lanskim letnikom, ki je bil drugi najzgodnejši v zadnjem obdobju, smo prejšnji teden v dozorelosti zaostajali za dober teden. A ker je bilo v zadnjih dneh veliko sonca, se je sladkor lepo dvigal, tudi za 1,5 do 2 °Oe na dan. Tako smo zaostanek nekoliko nadoknadili. Glede na sorto in območje je ta zdaj še dva do pet dni. Poleg tega pa je letos pri enaki sladkorni stopnji kislina višja in pH nižji, kar je za kemijsko sestavo mošta oziroma bodočega vina zelo dobro."

Prve trgatve so se že začele, glavnina v začetku septembra 

Trgatve v vinorodni deželi Podravje so se začele ta teden z zgodnjimi sortami, kot sta ranina in rizvanec. Sledil bo muškat ottonel. Pridelovalci penečih vin pa bodo s trgatvijo začeli prihodnji teden, saj mora biti za penine grozdje manj sladko, z višjimi kislinami. Glavnina trgatev za mirna vina pa se bo, če se bo lepo vreme nadaljevalo, začela v začetku septembra, po radgonskem sejmu. 

Tadeja Vodovnik Plevnik ob koncu še enkrat opozori, da v zadnjih dneh pred trgatvami zaradi ožigov čim manj odstranjujemo liste v coni grozdja. Seveda pa izvajamo mulčenje. "Dež, ki prihaja, bo dobrodošel, da bodo jagode še nekoliko napolnile sok. V naših meritvah je namreč masa stotih jagod letos manjša kot lani, od 10 do 30 odstotkov, odvisno od sorte, kar pomeni tudi slabši pridelek. Tako količinsko vina ne bo toliko, čeprav je grozdje lepo razvito, saj letos ni bilo spomladanske pozebe, kar se zelo pozna," zaključi sogovornica.