S sv. Antonom Puščavnikom, ki goduje 17. januarja in velja za zavetnika živnorejcev, mesarjev in živine, je povezanih več dogodkov in prireditev. V Cerkvenjaku v osrednjih Slovenskih goricah bo jutri, v nedeljo, 19. januarja, tradicionalno farno žegnanje. Kot smo poročali, bodo v okolici cerkve postavljene stojnice, slovesna sveta maša, v okviru katere bodo blagoslovili nadgrajeno ogrevanje v cerkvi in župnišču, se bo začela ob 10. uri. 

Nočni Antonov pohod z baklami v Cerkvenjaku 

Že danes, v soboto, 18. januarja, na predvečer žegnanja pa bo potekal prav tako tradicionalni Antonov nočni pohod z baklami, ki je nastal na pobudo Turističnega društva Cerkvenjak.

Pohodniki se bodo ob 17. uri zbrali na parkirišču pod cerkvenjaško cerkvijo in se nato odpravili do več postojank v občini, kjer jih bodo domačini tudi pogostili. Letos se bodo pravili v smeri Kadrencev, po dolini andrenške grabe, do Peščenega Vrha, Cogetincev, Cenkove in nazaj do izhodiščne točke. Vsega skupaj bodo prehodili približno osem kilometrov. V najboljših časih se je pohoda udeležilo tudi 230 ljudi od blizu in daleč. 

[[image_1_article_73646]]

V okviru Antonovanja na Kogu danes tradicionalna Čukarijada 

Na Kogu v občini Ormož pa že od pretekle sobote poteka tradicionalno Antonovanje 2025, s katerim si organizatorji prizadevajo vzpodbujati verski in kulinarični turizem v kraju in širše v Prlekiji. Trudijo se ohranjati čut za domačo, sezonsko in lokalno pridelano hrano, zato dajejo priložnost mojstrom čurk (kašnatih klobas) in drugih domačih dobrot, da se predstavijo na prazniku. 

Pod izrazom čurka se na območju Koga in večjega dela vzhodnega ormoškega območja razume izdelek kašnate klobase. Poznane so bele, sive in črne čurke, kar je povezano z vsebino nadeva klobas. Osnova nadeva je kaša.

Pri belih čurkah, ki bi jih lahko opredelil za sladice, uporabljamo proseno kašo z dodatki cimeta in sladkorja.

Siva čurka je kašnata klobasa, ki ima v nadevu praviloma ajdovo kašo ali ješprenj, lahko pa tudi manjši dodatek prosene kaše in riža.

Črna čurka je kašnata klobasa, ki ji je dodana kri. Pravimo ji tudi krvavica. Osnovni nadev je ajdova kaša ali ješprenj, riž, meso glavine, pljuča, prepražena črevesna mast, lahko pa tudi ocvirki. 

[[image_3_article_73646]]

Ocenjevanje čurk so opravili že pretekli četrtek. Komisiji, strokovna in komisija potrošnikov, sta pod drobnogled vzeli 26 vzorcev čurk. Največ, 13, je bilo črnih, devet sivih in štiri bele. Ocenjevali so zunanji izgled, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Glede na zbrane točke je 14 čurk prejelo najvišja, zlata priznanja, deset srebrna in dve bronasti priznanji. 

[[image_2_article_73646]]

Ocenjene čurke bodo danes na voljo za pokušino

Danes, v soboto, pa bo v Kogu osrednja prireditev - Čukarijada 2025. V telovadnici tamkajšnje osnovne šole boste lahko od 11. ure dalje pokušali ocenjene čurke in lokalne vina, ob 12. uri pa se bo v dvorani Krajevne skupnosti Kog začela okrogla miza na temo dodane vrednosti živilskih geografskih označb na področju gastronomskega turizma. Osrednja prireditev se bo v telovadnici začela ob 14. uri, zajemala pa bo otvoritev razstave čurk, podelitev priznanj, povišanje Matjašeka 1. kogovskega, srečelov za živega gujdeka, folkloro, domače godce, otroški kotiček in stojnice lokalnih ponudnikov. 

Jutri, v nedeljo, 19. januarja, bo ob 10. uri na Kogu slovesna sveta maša za žive in pokojne živinorejce ter za zdravje pri živini. Pestro pa bo tudi na kogovski tržnici.