Celovita prenova Slomškovega trga je predvidena v prihodnjih letih, pomanjkanje parkirišč pa občina namerava nadomestiti z gradnjo podzemnih garaž.

Stanovalci se pritožujejo nad pomanjkanjem parkirnih mest, ob odmevnejših dogodkih v bližnjem SNG je parkirišče popolnoma zasičeno, ob dogodkih na vedno bolj priljubljeni Poštni ulici, pa je parkiranje na Slomškovem trgu pravzaprav misija nemogoče. Z Mestne občine Maribor (MOM) pojasnjujejo, da je obnova omenjenega dela centra mesta predvidena že v prihodnjih letih.

Popolnoma spremenjen koncept trga in pripadajočih ulic

Letos sicer poteka izdelava projektne dokumentacije oziroma novelacija s strani Borisa Podrecce, ki je svetovna avtoriteta na področju urejanja javnih površin. Gre za slovensko-italijansko-avstrijskega arhitekta, ki je v Mariboru že zasnoval prenovo palače mariborske Univerze, sicer pa se je podpisal pod novo podobo Tartinijevega trga v Piranu in številnih lokacij v Sloveniji.

Poleg Slomškovega trga se dodatno projektirajo vse vpadne ulice – Orožnova ulica, Miklošičeva ulica, Poštna ulica, Gledališka ulica, Lekarniška ulica, Ulica 10. oktobra, prehod na Rotovški trg in Lekarniški prehod,” pojasnjujejo na MOM.

Vsa drevesa na trgu tako po pojasnilih MOM ostajajo, hkrati pa bodo dodane še nove zelene površine na lokacijah, kjer so trenutno parkirna mesta. Po prenovi na Slomškovem trgu ne bo več voznih površin, razen intervencijskih poti in dostopa za stanovalce.

Novelacija projektne dokumentacije po skoraj treh desetletjih zahteva, skladno z aktualnimi pogoji in zahtevami sodobnega projektiranja javnih površin, skoraj popolnoma spremenjen koncept obnove trga in pripadajočih ulic.

V preteklih letih so zaradi (pre)pogostih prometnih kolapsov na Slomškovem trgu vzniknile govorice, da bi bilo na tem mestu potrebno zgraditi garažno hišo, a ta zaenkrat ni planirana.”Sta pa v prihodnjih letih planirani garažni hiši pod Glavnim trgom in pomožnim igriščem Ljudskega vrta,” še pojasnjujejo na mariborski občini.