Včasih so bili dopusti drugačni. Predvsem v času nekdanje skupne države, so bile počitniške nastanitve v lasti podjetij stalnica, ki je mnogim družinam omogočila cenejše letovanje. Danes so tako imenovane sindikalne nastanitve že prava redkost, a so pri nekaterih podjetjih še na voljo. Preverili smo, kateri mariborski delavci še imajo možnost takšnega dopustovanja.

Nekoč skorajda ni bilo podjetja, ki si ne bi lastilo počitniških nastanitev. Večina Slovencev, tudi Mariborčanov, je svoje dopuste preživljala v sindikalnih bungalovih, prikolicah ali sobah po ugodnih cenah. Takšne počitnice, ob Jadranu ali kje v toplicah, so si lahko privoščile skoraj vse družine. Marsikdo se spomni tiščanja prepolnih kovčkov v majhna vozila, dolgih kolon in malice za zraven; pot proti morju je predstavljala enkratni družinski dogodek leta.

Tedaj je imela počitniške zmogljivosti večina večjih podjetij v državi, številna med njimi pa so, že pred leti – ob prehodu v kapitalizem, svoje nastanitve prodala. Lahko bi rekli, da so preostale sindikalne nastanitve le še ostanek socializma, a jih nekatera podjetja še zmeraj vzdržujejo. Cenovno ugodnejša letovanja pomenijo socialni korektiv, v zaposlenih pa vzbujajo večjo pripadnost delodajalcu. V Mariboru imajo nastanitve še denimo Snaga, Mariborski vodovod, Aktiva varovanje in Elektro Maribor.

Množični turizem se je začel s plačanim dopustom in sindikalnimi nastanitvami

Turistični mejnik množičnega romanja na morje je bilo leto 1946, ko je jugoslovanska vlada za zaposlene uvedla 14- do 30-dnevni dopust. Dvajset let kasneje so uvedli še letni dodatek za dopust, da bi letovanje omogočili čim več ljudem. Razcvet v turizmu se je začel tedaj, vrhunec pa je dosegel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Razmah v turizmu je moč pripisati tudi sindikalnim nastanitvam, saj je večina delavcev odhajala na počitnice v sindikalne domove in prikolice. Sodelavci v službi so se tako pogosto srečevali tudi na dopustih in postali osebni prijatelji. Podjetja, ki nastanitve ponujajo še danes, prav tako beležijo pozitivne odzive in pravijo, da tovrstna letovanja izboljšujejo klimo na delovnem mestu.

Najprej zaposleni, nato vsi ostali

Sindikalne prikolice so se iz kampov (večinoma v Istri in Kvarnerju) v glavnem poslovile, ostajajo apartmaji, sobe in bungalovi. Prvotno so nastanitve namenjene zaposlenim v podjetju, članom sindikatov in zaposlenim v državnih podjetjih; v kolikor pa se kapacitete ne zapolnijo, so na voljo vsakomur, a po približno tretjino dražji ceni.

»Koriščenje počitniških kapacitet omogočamo zaposlenim, ki so člani sindikata, ter njihovim družinskim članom. Zaposlenim nudimo še posebej ugodne 7 ali 10 dnevne termine letovanja, ki jih po dogovoru lahko poravnajo tudi na več obrokov,« razlagajo pri Aktiva varovanju.

Hiša Mariborskega vodovoda v Sv. Filipu i Jakovu

Pri mariborskem vodovodu so lastniki obmorskega doma že vse od leta 1962, zaposleni so ga obnavljali s prostovoljnim delom, zato ima zanje velik pomen. Pravila o letovanju imajo v podjetju zapisana v posebnem dokumentu: »Za letovanje je potrebna prijava. Letujejo lahko tudi naši upokojeni sodelavci, v kolikor še ostanejo proste kapacitete, pa lahko letujejo tudi drugi. Za letovanje je potrebno plačati ceno po ceniku, le za člane sindikata, nekaj prispeva sindikat podjetja.«

Najbolj aktualna je Hrvaška

Kot najbolj priljubljena dopustniška destinacija se je še iz časov Jugoslavije ohranila Hrvaška. Apartmaji in hiške v lasti sindikatov imajo več povpraševanja kot zmogljivosti, cene se gibljejo med 50 in 60 evri na dan.

Tudi mariborska podjetja imajo večino nastanitev na Hrvaškem; Mariborski vodovod v Svetem Filipu i Jakovu, pri Snagi imajo mobilno hišico v Pakoštanih (in tudi apartma v naselju Prekmurska vas v Moravskih Toplicah), pri Aktiva varovanju imajo več lastnih kapacitet, v sodelovanju s sindikatom pa zaradi velikega povpraševanja omogočajo najem dodatnih kapacitet na hrvaški obali, ki niso v neposredni lasti podjetja, »kar se je v poletnem času izkazalo za izredno dobrodošlo.«

Nekatera velika podjetja še zmeraj razpolagajo s številnimi objekti

Podjetje z največ zaposlenimi v Sloveniji, Mercator, svojim zaposlenim in upokojenim zaposlenim nudi več kot 100 počitniških enot. Na leto v njihovih nastanitvah dopustuje okoli 1500 sedanjih in nekdanjih delavcev, skupaj z družinskimi člani to nanese na skoraj 6500 oseb. Če v apartmaju spi denimo šest oseb, enotedenske počitnice znesejo le 32 evrov na posameznika, kar je veliko manj kot apartmaji v rednih ponudbah.

Med večje ponudnike sodi še zavarovalnica Triglav s 87 počitniškimi kapacitetami, ki so razporejene po slovenski in hrvaški obali ter v zdraviliščih in planinah. V Mariboru s svojimi nastanitvami upravlja tudi Elektro Maribor.

Ugodnejše dopuste nudijo tudi ministrstva

Svoje počitniške enote imajo na primer ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo. Slednje razpolaga z apartmajem v Izoli, več nastanitvami na Debelem rtiču, Bledu, Bovcu, Logarski dolini, v Termah Ptuj in na Pokljuki. Dnevni najemi so zelo ugodni in se gibljejo med 20 in 25 evrov. Kapacitete ministrstva za obrambo so sicer večnamenske, saj lahko začasno služijo kot nastanitve v primeru naravnih nesreč – tedaj spremenijo namembnost tudi v skladiščne ali druge zmogljivosti v primeru slabših varnostnih razmer ali pa služijo za ohranjanje psihofizične pripravljenosti vojaških pilotov in drugih članov posadke.

Počitniški dom MJU v Bohinjski Bistrici. Foto: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MJU

Na Debelem rtiču so imeli svoje apartmaje še na ministrstvu za notranje zadeve, a so kapacitete tam nehali tržiti, ker so rezervirane za migrante, v primeru večjega navala. Kljub temu pa še razpolagajo s hišami v Barbarigi in v nekaterih drugih slovenskih krajih, na primer na Bledu, v Vinici in v Termah Čatež.  Z mnogimi nastanitvami upravlja tudi ministrstvo za javno upravo, kjer lahko počitnikujejo vsi zaposleni v javni upravi, v primeru nezasedenosti pa tudi ostali državljani. Na MJU imajo 31 počitniških enot v Sloveniji in 52 na Hrvaškem. Vse turistične kapacitete v državni lasti so na strani ministrstva za upravo tudi javno predstavljene.

Kaj pa sindikati?

Sindikati še zmeraj upravljajo s kar nekaj možnostmi za ugodnejša letovanja. Vse ponudbe so zbrane na spletni strani Sindikalne počitnice, ki jo upravlja Sindikat gostinstva in turizma. Člani sindikatov lahko po nižjih cenah (približno med 40 in 100 evri na noč) potujejo denimo na Cres, Omišalj, Krk, Lošinj, Rab, Pag, Vir, v Fieso ali druge kraje v Istri.

Svoje nastanitve imajo na primer pri Policijskem sindikatu Slovenije – razpolagajo s prikolico v Premanturi, počitniškima hišicama v Čatežu in termah Vivat ter z mobilno hišico v Vrsarju. Policisti (in drugi zaposleni), ki so včlanjeni v sindikat ministrstva za obrambo pa imajo možnost letovanja na Pagu in uživajo sindikalne ugodnosti v več slovenskih zdraviliščih.

Sindikalna počitniška nastanitev v Strunjanu. Foto: http://www.sindikatdob.si/strunjan/

Mariborska podjetja se zavedajo pomena počitnic

V mariborskih podjetjih, ki upravljajo s svojimi nastanitvami, so te na voljo čez vse leto. Na primer pri Snagi zraven bivanja v apartmaju v Moravskih toplicah zaposlenim ponudijo dve kopalni karti. Pogoji koriščenja so določeni z internim pravilnikom, med zaposlenimi vsako leto v marcu izvedejo povpraševanje, v katerem izberejo, kdaj v poletnih mesecih bi želeli koristiti nastanitev.

»Primarno so počitniške namestitve namenjene našim zaposlenim, v kolikor pa so termini prosti, so na voljo tudi zunanjih zainteresiranim. Največ zanimanja za počitniške namestitve med zaposlenimi je v poletnem času, ko redko najdemo kakšen termin, ki bi bil na voljo zunanjim zainteresiranim,« razlagajo na Snagi. Pri vseh podjetjih pravijo, da so odzivi delavcev odlični – ugodnejši apartmaji gotovo tudi v modernem času, mnogo let po socializmu, podjetjem predstavljajo dodano vrednost.