Danes sta bila v Jareninskem dolu na širokopasovno optično omrežje Rune priključena prva rezidenčna uporabnika. V tem delu se gradi ultrahitra širokopasovna optična povezava za občine Šentilj, Pesnica in Kungota.

Danes sta bila v Jareninskem dolu na najhitrejše širokopasovno optično omrežje Rune (na 10Gbps) priključena prva rezidenčna uporabnika – prvemu bo storitve zagotavljal A1 Slovenija, drugemu pa Telemach. V začetku naslednjega tedna sledijo prvi uporabniki tudi drugih operaterjev.
Prvi priključen uporabnik, Silvo Črnko, je navdušen, da končno ima optični priključek. Kako pričakuje, da mu bo ta izboljšal življenje in delo? Preverite v videu.

Z deli pričeli januarja

V Jarenini so 10. januarja letos, predstavniki treh občin – Slavko Jarc, podžupan Občine Pesnica, Davorin Pivec, predstavnik Občina Kungota in mag. Štefan Žvab, župan Občine Šentilj skupaj z Goranom Živcem, vodjem projekta RUNE simbolno dvignili lopate in s tem naznanili izvedbo temeljev za prvo vozlišče v Sloveniji.

Potem ko so postavili temelji za prvo vozlišče optičnega omrežja RUNE v Sloveniji, je bilo 2. marca letos postavljeno tudi vozlišče. Šlo za prvo od skupaj 41 vozlišč v Sloveniji, ki bo zagotavljalo optične signale gospodinjstvom v osmih okoliških občinah. Prisoten je bil tudi župan Šentilja Štefan Žvab, ki je tudi pobudnik izgradnje optičnega omrežja v tem delu Slovenskih goric.

 

Projekt RUNE, ki ga v Sloveniji izvaja podjetje RUNE Enia d.o.o., v delih Hrvaške pa podjetje RUNE Crow d.o.o., je načrtovan s ciljem zagotavljati ultrahitro širokopasovno optično infrastrukturo vsem uporabnikom na podeželskih področjih v Sloveniji in delih Hrvaške. Gre za prvi, in v tem trenutku tudi edini čezmejni projekt na ravni EU, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultra hitro širokopasovno optično infrastrukturo, ki je prejel sredstva iz sklada Connecting Europe Broadband Fund (CEBF). Projekt RUNE je v začetku decembra 2019 s strani Evropske Komisije prejel nagrado EU Broadband Award kot najboljši projekt v kategoriji.