V četrtek bodo v Rušah otvorili nove prostore medgeneracijskega centra, ki starejšim pomaga pri ohranjanju socialnih stikov in aktivnosti.

Jutri bo v kompleksu, kjer je hotel Veter v Rušah, svoje nove prostore otvoril Medgeneracijski center Danica Ruše. Otvoritev bo ob 10. uri, organizatorji pa pripravljajo pester program. Medgeneracijski center Danica Ruše je prej deloval v prostorih ob Športnem parku Ruše, zdaj pa svojo lokacijo selijo na Mariborsko cesto 31. Center je odprt v okviru Večgeneracijskega centra Štajerska, ki povezuje vse podobne centre v regiji in pri starejših skrbi pri ohranjanju socialnih mrež ter vzpodbuja njihovo aktivnost.

Na otvoritvi ob programu tudi pogostitev

Otvoritev novih prostorov, ki jo bodo v centru pripravili v sodelovanju z Društvom upokojencev Ruše, bo sodelovalo več lokalnih društev. Razstavljala bo Likovna sekcija Ruše, ki je svoje slike razobesila in popestrila v prostoru za aktivnosti. Predstavila se bo Šole zdravja Ruše, kjer izvajajo telovadbo za upokojence, program pa bo obogatil ansambel Nikoli ni prepozno. Zabavnemu programu bo sledila pogostitev.

Ustvarjalne, kulinarične, športne delavnice

Kot nam je povedala Maja Požgan, prostovoljka in vodja Medgeneracijskega centra Danica Ruše, bo nabor delavnic, ki jih bodo izvajali, pester: »Imeli bomo kulinarične, ustvarjalne delavnice, osnovna znanja računalništva in telefonov, pogovorne ure, smo tudi tik pred izvajanjem učenja angleškega jezika, za katerega je veliko povpraševanje. Organizirali bomo družabne in miselne igre, vaje za fino motoriko z lego kockami in še mnogo drugega.« Kot nam je razkrila Požganova, se ob sončnih dneh večkrat odpravijo na sprehod, skrbijo za športno aktivnost, popoldneve pa preživljajo tudi ob pečenju peciva in izmenjavi receptov.

 »Imeli bomo kulinarične, ustvarjalne delavnice, osnovna znanja računalništva in telefonov, pogovorne ure, smo tudi tik pred izvajanjem učenja angleškega jezika, za katerega je veliko povpraševanje. Organizirali bomo družabne in miselne igre, vaje za fino motoriko z lego kockami in še mnogo drugega.«

VGC Štajerska za pomoč starejšim

Glavni namen Večgeneracijskega centra Štajerska je pomoč starejšim pri ohranjanju socialnih mrež, preprečitvi osamljenosti in socialne izključenosti. Center ponuja prostore, strokovno podporo, vodene aktivnosti, info točko in neformalno druženje, hkrati pa pripravlja pester nabor delavnic različnih vsebin. Med drugim izvajajo ustvarjalne in glasbene delavnice, potopisna predavanja, prostočasne aktivnosti, usmerjene v druženje in šport, nudijo pa tudi brezplačno pravno pomoč in aktivno varstvo za otroke. Pri projektu sodeluje 140 organizacij in 10 lokalnih skupnosti, med drugim so centri v Mariboru (Dom Danice Vogrinec), v Račah, Dvorjanah in Šentilju.