V Vinagovi kleti so premierno predstavili prenovljene prostore vinske dvorane, ki bodo s svojo eleganco in sodobno prenovo zaživeli kot osrednje prizorišče družabnih in kulturnih dogodkov v središču Maribora. "Že od leta 2019 sem predstavnica te vinske kleti. V zadnjih mesecih smo vložili veliko truda, energije, volje in ljubezni v prenovo te dvorane. Za prenovo smo se odločili, ker je bilo delo na dogodkih res zahtevno, ker moramo vse prenašati od zgoraj dol, ne nazadnje pa je bilo v zimskih mesecih zelo hladno. Tako smo se naposled odločili za akcijo," je o vzrokih za temeljito prenovo dejala direktorica Vinaga Maruša Švelc.
[[image_1_article_79139]]
Dvorana zdaj topla in zvočno izolirana
Renovacija je trajala tri mesece. "Največja posodobitev je ogrevanje. Zdaj imamo talno gretje. Tako se lahko v dvorani zadržimo dlje časa. Namen je, da bomo tu organizirali različne dogodke, kot so 'stand upi', slavja, dogodki za podjetja ... Druga velika posodobitev je zvočni strop. Ta izboljša zvočno izolacijo za 60 odstotkov in preprečuje nepotreben hrup. Kot tretje; na oboke smo nalepili tapeto, ki ponazarja našo vinsko trto iz Gačnika. Tam nameravamo v naslednjem letu organizirati tudi civilne poroke in nadaljevati s slavjem prav v tej dvorani," Švelčeva niza glavne posodobitve, še več je manjših: prenovljene so sanitarije za gibalno ovirane, v dvorani so novi barik sodi, ki bodo letos napolnjeni z novim letnikom laškega rizlinga ...
The Great Gatsby kot navdih
Otvoritev za javnost bo na sporedu to soboto ob 19. uri v okviru zabave, tematsko obarvane z znamenitim literarnim delom The Great Gatsby. Zakaj prav The Great Gatsby? "Ker predstavlja simboliko preporoda, sloga, drznosti in elegance. In tudi mi želimo v klet prenesti eleganco, spoštovanje in nek čar, ki pa ga prostor sam po sebi daje. Zabavo bomo popestrili z DJ-em, ki bo vrtel glasbo v slogu 20, 30-ih let prejšnjega stoletja. Slišali bomo saksofone, gledali plesalke in okušali stvaritve izkušenih barmanov, ki bodo mešali koktajle," na prvo poglavje zgodb v prenovljene kleti vabi Švelčeva.
Avgusta podzemni vinski festival
Sledili bodo številni drugi dogodki; naslednji bo že v soboto, 23. avgusta, to bo podzemni vinski festival. Ta po izjemno uspešni lanskoletni premieri prihaja v še bolj razširjeni in vsebinsko bogatejši izdaji. "Lani sva bila z Marušo kar presenečena nad vsemi pozitivnimi odzivi tako gostov kot finarjev. Dogodek je res imenitno uspel, zato ni bilo dvoma, da ga ponovimo," razloži Jan Kristl, soorganizator festivala: "Tokrat se bo v soboto, 23. avgusta, začel ob 14. uri in trajal ves dan. Zaenkrat imamo potrjeno sodelovanje 24 vinarjev, pričakujemo dokončno potrditev 30 do 35 vinarjev." Festival bo potekal ob glasbi na vinilnih ploščah in bobnarju, že dan pred festivalom bo na sporedu ocenjevanje vina, kot dodatni program pa bo graviranje na kozarce, t. i. kaligrafija, risanje na platno itd. Degustacijski del bo trajal do 19., 20. ure, potem pa se bo program preselil v dvorano, kjer se bo dogajanje s plesnimi točkami nadaljevalo do jutranjih ur. Vstopnice bodo v predprodaji od jutri naprej na spletni strani Vinaga, stale bodo 25 evrov. V vstopnico je vključena degustacija pri vshe vinarjih. Če bodo še na voljo, bo vstopnice mogoče kupiti tudi na dan dogodka, a bodo stale 30 evrov. "Lani so vstopnice kar zagrabili, zato verjamem, da bo letos enako ... Ali še bolje," predvideva Kristl.
Investicijam ni konca
Z udarnim uvodom v novo poglavje vinske kleti pa se investicije še ne zaključujejo. "Sledi zamenjava dvigala, nameravamo narediti še eno kuhinjo in oživiti kulinariko ...", ideje predstavlja Švelčeva: "Bomo pa definitivno več delali na promociji. Zdaj, ko imamo prenovljeno dvorano, lahko degustacije za večje skupine izvajamo tukaj. Tako da sledi vložek v marketinški del." Investicija v prenovljeno dvorano je sicer znašala 150.000 evrov, že predtem so novi lastniki renovirali del vinogradov, dokupili parcele v Košarkih, kjer je predelovalna klet, tam je bila tudi zamenjana streha, sledi obnova panelov, posodobljen je bil hladilni sistem cistern, v delu kleti, kjer je bila včasih polnilnica, so dokupili skladišča, po novem je usposobljena polnilnica v Košakih, odkupljen je prostor v pritličju Vinaga, kjer je zdaj trgovina in se izvajajo degustacije, vzpostavljen je bistro s toplimi napitki, "ves čas pa se dokupuje, obnavlja in 'šraufa' mehanizacija," se nasmeji direktorica Maruša Švelc.
Toča ponagajala, a pridelek bo dober
[[image_2_article_79139]]
Vse te investicije se bodo seveda poznale na končnem produktu. "Na leto pridelamo od 100.000 do 150.000 litrov vina. Tudi letos kaže dobro. Resda nam je en hektar vinogradov uničila toča, sicer pa kaže na dober pridelek. Obdelujemo 50 hektarjev; vinogradi so v zakupu od države, lastnih nimamo. Vseeno pa menjamo trte. Letos smo dosadili že 5000 trt," razloži Švelčeva in poudari, da vino v celoti pridelujejo sami in ga ne odkupujejo od kakšnih kooperantov. In tudi v promet gre. "Lanske zaloge smo skoraj v celoti počistili. Nekaj ga sicer damo v arhivo, tudi penine lahko pustimo zoreti, sicer pa gre sproti."
Našli so nas Poljaki in Čehi
Da Vinag po dolgih letih stagnacije končno spet piše dobro zgodbo, ljudje opazijo. Tako se bo lanski letni obisk 7000 ljudi letos po pričakovanjih direktorice dvignil na 10.000 ljudi. "In to govorimo le o ogledih, k temu bi lahko dodali še obiskovalce na dogodkih in zaključene skupine," dodaja Švelčeva: "Vodenja izvajamo vsak dan. Letošnja novost je elektronsko vodenje izven naših delovnih ur. Tako se lahko obiskovalci sami sprehajajo po kleti in jo raziskujejo. Za zaključene družbe smo v sklopu 'team buildinga' uvedli lov na zaklad ..." našteva sogovornica in postreže še s podatkom, da največje število tujih turistov prihaja iz Avstrije in Nemčije: "V zadnjem času pa je tudi veliko Poljakov in Čehov."