Seznanitev z vojaško zgodovino na slovenskih tleh, vse v smislu nadgradnje domoljubja.

V Vojaškem muzeju Slovenske vojske v mariborski Kadetnici se je na delovnem obisku mudil predsednik državnega zbora Dejan Židan. Sprejeli so ga brigadir Milko Petek, poveljnik Centra vojaških šol, načelnik vojaškega muzeja polkovnik Miran Fišer in major Zvezdan Marković, vodja skupine za muzeologijo v Vojaškem muzeju Slovenske vojske.

Nadgradnja domoljubja v Sloveniji

Kot je za Maribor24.si povedal Petek, je vojaški muzej, ki je v sestavi vojaških šol, odprta inštitucija, ki je v registru državnih muzejev, zato želijo tamkajšnje zbirke in zbrani material predstaviti širši javnosti. »Seznaniti jih želimo z vojaško zgodovino na slovenskih tleh, vse v smislu nadgradnje domoljubja v Sloveniji,« je poudaril Petek in dodal, da so v sklopu teh aktivnosti vanj nedolgo nazaj povabili tudi predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Alojza Kovšco, tokrat pa še predsednika državnega zbora.

Del zbirk razstavljajo tudi v Ljubljani

Židanu je Marković predstavili center vojaških šol in njegovo poslanstvo ter stalne zbirke v muzeju v Kadetnici. »Ogledal si je lahko dogajanje v začetku leta 1991 oziroma osamosvojitveni vojni in 100-letnico dogajanja ob prvi svetovni vojni,« je pojasnil Petek in sklenil, da je bil predsednik Židan z ogledom zelo zadovoljen, še posebej, ker občasno del tovrstnih zbirk prikažejo tudi v prostorih državnega zbora oziroma sveta.

Željo po ogledu muzeja je izrazil sam

Židan je po ogledu dejal, da ga kot človeka, ki je bil tudi Mariborčan, prav gotovo zanima, kako deluje Kadetnica, ki so jo tukajšnji meščani vselej razumeli kot svojo »stavbo«. »Vesel sem, da gre za center vojaškega izobraževanja , tudi zaradi vojaške zgodovine, ki jo Maribor ima. Slovenski vojaški muzej je sodeloval z državnim zborom, ko smo pripravili slovesnost, namenjeno spominu na pomembne dogodke, ki so povezani z generalom Rudolfom Maistrom. Takrat sem se s tukajšnjim polkovnikom dogovoril, da mi razkaže vojaški muzej in njegove načrte,« je pojasnil Židan.

Opomnik na vojaško zgodovino

Istočasno je predsednika državnega zbora razveselilo, da ga je sprejel brigadir Petek kot tamkajšnji prvi človek s sodelavci. »Gostitelji so mi opisali, kako poteka šolanje, ki ga sicer nujno potrebujemo, saj je slovenska vojska del slovenske varnosti. Osebno bi želel, da se več ljudi odloči za poklicno pot v slovenski vojski, nenazadnje gre za časten poklic,« je razložil Židan in dodal, da nas vojaški muzej opominja, da imamo Slovenci vojaško zgodovino.  »Tukaj opažam, da se zaposleni trudijo na področju, ki je tako zelo pomembno in nam istočasno privzgojiti več domoljubja. Narod, ki ima dva milijona prebivalcev, potrebuje domoljubje, saj je eden od temeljev, da lahko računamo na boljšo prihodnost,« je sklenil Židan.

Tačas na ogled tudi dve stalni razstavi

Sicer pa so tačas v vojaškem muzeju na ogled tri razstave, od tega dve stalni, ki obiskovalcem prikazujeta obdobje osamosvajanja koncem 80. let in v začetku 90. let 20. Stoletja. »V prvi je poudarek na oboroženih spopadih oziroma vojni za Slovenijo leta 1991, v drugi razstavi pa o zbirki lahkega pehotnega strelnega orožja od 18. stoletja do danes,« je dejal Marković in še, da si je predsednik državnega zbora ogledal tretjo razstavo ogledal razstavo o življenju in vojaški karierni poti generala Rudolfa Maistra. Obenem pa še razstavo o t. i. burnem obdobju v slovenski nacionalni zgodovini med letoma 1914 in 1920 ter izvedbe samega plebiscita o poteku meje med novonastalo kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo,« je pojasnil Marković.