Mala borka se je leta 2017 kot prvi otrok rodila v mariborski porodnišnici, pol leta zatem pa ji zdravniki postavili diagnozo, zaradi katere mora imeti vsak dan neprekinjeno 12-urno dializo.

Triletna Luna Sia je velika mala borka, ki ima nadvse redko bolezen, zaradi katere mora imeti vsak dan tudi neprekinjeno 12-urno dializo. Rodila se je v mariborski bolnišnici kot prvi otrok v novem letu 2017.

Sprva je bila povsem normalna in zdrava deklica, po šestih mesecih pa je rutinski pregled pri pediatru pokazal, da je z njeno krvjo nekaj zelo narobe. Napotena je bila na pediatrično kliniko v Ljubljani, kjer so ji postavili diagnozo – asimptomatični nefrotski sindrom – kar je pomenilo, da njene ledvice nezadržno odpovedujejo.

Njene ledvice ne delujejo, vsak dan potrebuje 12-urno dializo

Luna Sia bo za letošnje novo leto dopolnila četrto leto. Hrani se izključno preko cevke, ki jo ima vstavljeno preko noska v trebušček, v bližino srca ima vstavljeni tudi žilni kateter, saj so zaradi nenehnega pikanja in zbadanja z injekcijami njene žile postale neuporabne. Njene ledvice ne delujejo in vsak dan potrebuje 12-urno dializo. Njena edina rešitev je presaditev ledvic in punčka trenutno že nekaj časa čaka na to operacijo.

V Društvu Viljem Julijan so jim pomagali z donacijo, otrokom z redkimi boleznimi lahko pomagate z donacijo za Sklad Viljem Julijan, z SMS VJ5 na 1919 ali z nakazilom na TRR SI56 0510 0801 6022 452.

Luna Sia ima tudi sestrico Ayo Indigo, v družini je zaposlen samo oče, mama je ostala doma s hčerko, zato so ob težkem zdravstvenem stanju hčerke tudi v zahtevni finančni situaciji. V Društvu Viljem Julijan so jim pomagali z donacijo, otrokom z redkimi boleznimi pa lahko pomagate tudi vi, in sicer s prispevki na Sklad Viljem Julijan, z SMS VJ5 na 1919 ali z nakazilom na TRR SI56 0510 0801 6022 452.