Danes, v ponedeljek, po podaljšanem vikendu se najbolj prileže domača župa. Pridite in poskusite našo, khm, Kulakovo, sporočajo organizatorji festivala Doživi Kulaka: Turistično društvo Ovtar Jarenina, Kulturno-umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica, Občina Pesnica in Razvojno svetovanje Olga Pregl s. p.

Kot smo poročali, so se v pesniški občini odločili, da bodo oživeli zgodbo legendarnega filma, ki je bil v največji meri posnet prav v Jarenini in njeni okolici. Komedijo Moj ata, socialistični kulak je leta 1983 napisal Tone Partljič, nekaj let kasneje, leta 1987, pa je nastal 100-minutni slovenski celovečerni film, ki ga je režiral Matjaž Klopčič, scenarij zanj pa je prispeval pisatelj in dramatik Partljič.

Festival se je začel 15. avgusta

Cilj festivala, ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je oživitev filma in tedanjega časa. V ta namen so se lotili organizacije več dogodkov. Festival se je začel 15. avgusta z zanimivim kulturnim programom, ki je vključeval glasbene in gledališke točke, in predvajanjem kultnega filma, nadaljeval pa s septembrskim srečanjem ljubiteljev filma - tako imenovanim odprtim mikrofonom. V oktobru sta se zvrstila dva dogodka: Igrokazi in Snemali smo kulaka. Na prvem so gostujoče gledališke skupine odigrale krajše scene iz komedije, drugi dogodek pa je bil namenjen pogovoru z ustvarjalci filma.

V času trajanja festivala je v bližnji Gostilni pri Cesarski lipi mogoče poskusiti festivalsko jed (ocvrt svinjski zrezek, stročji fižol in pražen krompir z zaseko), tam je na ogled tudi Malekova soba, ki je urejena v stilu povojnega časa, ki ga vidimo v filmu Moj ata, socialistični kulak. Pred gostilno vas pričaka še Vančevo kolo.

»Vstopnica« na delavnico je en star recept

Danes sledi še kulinarična delavnica Kulakova župa, na kateri bodo udeleženci spoznavali stare jedi, ki so se znašle na mizi kakšnega kulaka, socialističnega ali drugega. Delavnica bo potekala od 13. ure dalje v muzeju v Jarenini (Jareninski Dol 17). "Vaša ki ga prinesite s seboj. Zbrane recepte bomo po delavnici delili z udeleženkami in udeleženci. S kuhanjem bomo pričeli ob 13. uri, ob 17. uri pa bomo pripravljenim jedem nazdravili še s skupno pokušino," vabijo organizatorji. 

Namen delavnice je zbiranje, priprava in pokušina tradicionalnih jedi, ki izvirajo iz tamkajšnjega okolja, a danes že počasi tonejo v pozabo. Udeležba na delavnici je mogoča le ob predhodni prijavi na [email protected]. Število mest je omejeno. 

Festivalsko dogajanje bodo sklenili 15. novembra z zaključno slovesnostjo in vnovično projekcijo filma Moj ata, socialistični kulak.