Projekt Flagship Products gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije.

arhiv občine

V Večnamenski kulturni dvorani v Pesnici pri Mariboru so gostili delavnico in posvet o pomenu inovativnosti in podjetništva na podeželju ter zagotavljanja trajnostne lokalne oskrbe. Izvedel ga je Zavod za inovativnost in podjetništvo v sodelovanju z občino Pesnica in Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor v okviru projekta Flagship Products, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Trajnostno vključevanje v politike razvoja podeželja

Omenjeni projekt gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je v projektu zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanju trajnostnih učinkov ponudbene edinstvenosti in odličnosti. In prav zato to je bil organiziran posvet v okviru delavnice na temo inovativnosti in podjetništva na podeželju z naslovom Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna oskrba, so povedali organizatorji. »Želeli so še posebej izpostaviti njegovo trajnostno vključevanje v politike razvoj podeželja,« so zatrdili.

Župan o razvojnih izzivih podeželja

Na posvetu je sodeloval v.d. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja Miran Mihelič, ki je izpostavil novosti na področju aktivnosti te agencije, povezanih z izzivi trajnostne lokalne oskrbe v Sloveniji. Obenem je omenil tudi podporne ukrepe agencije in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri spodbujanju konkurenčnosti kmetijstva. Pesniški župan Gregor Žmak je izpostavil razvojne izzive podeželja v tamkajšnji občini, dr. Stane Klemenčič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, je govoril o pomenu lokalne oskrbe s hrano. Dr. Matjaž Turinek iz Ekološke kmetija in izobraževanja Zlate Misli je predstavil izkušnje ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, Tanja Senekovič iz Štajerskega tehnološkega parka je v svojem prispevku poudarila pomen prenosa znanja o inovativnosti in konkurenčnosti v kmetijstvu kot podjetniški priložnosti za mlade. Janja Viher in Marko Kac iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo pa sta predstavila aktualne dejavnosti zavoda na področju inovativnosti, podjetništva in razvoja produktov podeželja, lokalnih oskrbovalnih verig in medgenacijskega prenosa znanja ter izgradnje pametne platforme InnoRural za trajnostno lokalno oskrbo.

Več kot 80 udeležencev iz kmetijskih gospodarstev, podjetij in javnih zavodov

Dogodka so se udeležili tudi Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, poslanec državnega zbora Marijan Pojbič, več županov in predstavnikov občin ter več kot 80 udeležencev iz vrst kmetijskih gospodarstev, podjetij in javnih zavodov z območja Podravja.