Letošnje leto je bogato s paradižnikom. Ta tačas še vedno zori tako na prostem kot v rastlinjakih. Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, pravi, da je letos zaradi visokih temperatur, ki smo jim bili priča v zadnjih mesecih, pri paradižniku manj težav s krompirjevo plesnijo: "Imam občutek, da je vročina dobesedno scvrla krompirjevo plesen. Že dvakrat smo doživeli preskok na dež, pa ni nikoli prišlo do večjega izbruha plesni. Če pa se je ta vendarle pojavila, pa je še vedno čas za uporabo bakreno-listnega gnojila."
Zrele plodove sproti pobiramo
Strokovnjakinja svetuje, da pred napovedanim dežjem vse zrele plodove paradižnika poberemo, saj ti zelo obremenjujejo rastlino. "Ljudje imajo navado, da zrele plodove kar skladiščijo na rastlini. Mislim, da bi bilo nujno potrebno vse zrele in napol zrele plodove pred dežjem pobrati in rastline poškropiti s pripravkom iz alg." Sprotno odstranjevanje zrelega paradižnika priporoča tudi sicer, saj so dnevi vedno krajši, ob jutrih pa je vse več vlage. "Kolikor energije rastlina ima, je pač porabi. Najprej za plodove, potem šele za varstvo pred boleznimi."
Rastlinjaki naj še ostajajo odprti
Sicer pa, če želimo, da nam bo paradižnik zorel še nekaj tednov, ga je potrebno redno zalivati, še vedno pa odstranjujemo tudi zalistnike. "Zalistniki so v bistvu tatovi hrane." Če imamo paradižnik v rastlinjakih, nam bo ta, če je v dobri kondiciji, lahko zorel še do konca oktobra. "Je pa vse odvisno od začetnih razmer: kako je bil gnojen, namakan ..." Velja pa, da naj rastlinjaki v tem času čez noč še ostajajo odprti, razen, če so napovedane nevihte. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo težave s previsoko vlago in posledično s pojavom bolezni. Z zapiranjem rastlinjakov začnemo, ko bodo nočne temperature blizu 5 stopinjam Celzija.
Paradižnik jeseni izgubi svojo hranilno vrednost
Na prostem pa je situacija nekoliko drugačna, nadaljuje Miša Pušenjak: "Na prostem bi jaz rekla, da je plodove paradižnika najboljše pobirati do konca septembra, ker se kasneje njihova hranilna vrednost izgublja. Razen če smo ga sadili kasneje. Slovenci smo pregovorno varčni, kar ni slabo, vendar je včasih bolje, da nekaj pobereš prej, da lahko še kaj drugega posadiš oziroma poseješ."
Paradižnik ima garancijo do začetka septembra, vse ostalo pa nam narava, odvisno od leta, podari ali pa ne.
Zelene plodove lahko zorimo
Zelenih plodov ni potrebno zavreči, ampak jih lahko zorimo v temnem in ne pretoplem prostoru. Plodov ni potrebno zavijati. "Niso najbolj hranljivi, vendar jih lahko uporabimo v solatah, srbski solati ali celo za peko. Količina solanina v zelenem paradižniku je tako majhna, da ni nevarna za zdravje."