Z obsežnim šolskim posestvom, vinogradi, sadovnjaki, delavnicami in celo skoraj 400 let starim dvorcem v Svečini, Biotehniška šola Maribor ponuja nekaj, česar ne more ponuditi nobena druga.
Šolsko posestvo kot edinstven laboratorij
Biotehniška šola se razprostira na 132 hektarjih, kjer dijaki pridobivajo znanje skozi prakso. Na posestvu pod Kalvarijo rastejo jablane, hruške, breskve, slive in vinska trta, ki daje vrhunska vina, kot so renski in laški rizling, chardonnay, sauvignon in rumeni muškat.
[[image_2_article_74579]]
Posebnost šole je tako celo Razgledna vinogradniško-sadjarska učna pot, odprta tako za dijake in obiskovalce.
Šola, kjer tradicija oživi v mladih vedoželjnih umih
Šolanje na Biotehniški šoli Maribor dijakom, ki se vanjo vpišejo, ponudi nekaj izkušenj, ki jih ni mogoče doživeti skorajda nikjer drugje. Primer?
Poleg pridelave hrane in vina šola slovi po svojih delavnicah, kjer dijaki pridobivajo spretnosti mehanike, obdelave kovin in umetnostnega kovaštva. Spoznavanje kovaškega ognjišča, nakovala in kladiva jim omogoča ustvarjanje ročno kovanih izdelkov, sodobna pnevmatska kladiva pa omogočajo, da tradicionalna obrt postane dostopna tudi novim generacijam.
Dijaki se učijo tudi na slikovitem posestvu v Svečini, kjer jih pri delu spremlja skoraj 400 let star dvorec. Na 18 hektarjih travnikov in njiv skrbijo za pridelavo žit in krme ter izvajajo strojne usluge. Tako se teorija s prakso prepleta v najbolj pristni obliki.
[[image_1_article_74579]]
Ne, ni še konec edinstvenih izkušenj, ki jih je mogoče doživeti v srednješolskih letih na Biotehniški šoli.
Šola je namreč v naših koncih poznana tudi po vrhunskih, okusnih pridelkih in izdelkih. V njihovih sadovnjakih rastejo Idared, Gala, Jonagold in druge vrhunske sorte jabolk, ki jih predelujejo v kar 5000 litrov jabolčnega soka letno. Poleg tega imajo tudi sodobno žganjarno in sadno sušilnico, za ljubitelje vina pa šola pripravlja izjemno penino, narejeno po klasični metodi, pri vsem opisanem pa ključno vlogo s svojim novim znanjem in nabiranjem izkušenj odigrajo prav dijakinje in dijaki.
[[image_3_article_74579]]
Programi, ki odpirajo vrata v svet
Za katere programe se je mogoče na Biotehniški šoli Maribor odločiti? Dijaki lahko izbirajo med programi, kot so veterinarski tehnik, naravovarstveni tehnik, cvetličar, kmetijsko-podjetniški tehnik in mehanik kmetijskih strojev. Znanje, ki ga pridobijo, jim odpira vrata v svet sodobnega kmetijstva, ekologije, veterine in podjetništva.
Cvetličar
Na Biotehniški šoli se dijaki programa cvetličarstva preizkusijo v številnih praktičnih nalogah. Med drugim spoznajo rokovanje s cvetjem, ustvarjanje cvetličnih dekoracij, oblikovanje šopkov ter gojenje in nego rastlin.
Kmetijsko-podjetniški tehnik
Štiriletni (ali petletni 3+2) program kmetijsko-podjetniškega tehnika dijakom nudi široko znanje s področja načrtovanja, organizacije in spremljanja delovnih procesov v rastlinski in živilski proizvodnji ter pri dopolnilnih dejavnostih.
Več o programu kmetijsko-podjetniški tehnik.
Mehanik kmetijskih in delovnih strojev
Dijaki programa mehanik kmetijskih in delovnih strojev pridobijo znanje o delovanju in vzdrževanju sodobne mehanizacije, ki se uporablja v kmetijstvu, gozdarstvu, vrtnarstvu, komunalnih storitvah in gradbeništvu.
Več o programu mehanik kmetijskih in delovnih strojev.
Naravovarstveni tehnik
Program naravovarstveni tehnik je usmerjen v skrb za okolje. Dijaki se učijo, kako prepoznati vplive človeškega delovanja na naravo in prostor ter kako prispevati k ohranjanju naravne in kulturne krajine.
Več o programu naravovarstveni tehnik.
Veterinarski tehnik
Dijaki programa veterinarski tehnik pridobijo obsežno praktično znanje s področja oskrbe in zdravljenja živali. Usposobijo se za delo pri reprodukciji živali, kirurških posegih in diagnostičnih postopkih.
[[image_4_article_74579]]
Poznate koga, ki si želi izobraževanja onkraj klasičnih šolskih klopi? Pošljite ji oziroma mu članek in mu namignite, da razmisli o nadaljevanju svoje izobraževalne poti prav na Biotehniški šoli Maribor.