Avtohtoni branjevci so večinoma kmetje, ki pridelujejo bolj kot na za sebe, za svoje potrebe, viške pa prinesejo na tržnico. Na vseh lokacijah po Mariboru je skupno 120 različnih branjevcev, a to število pozimi nekoliko upade (na 80 do 90). O zimski ponudbi na mariborskih tržnicah smo se pogovarjali z Natašo Matijevič, vodjo projektov pri Mestnih nepremičninah.

Raznolika ponudba branjevcev

Veliko kmetov, ki prodajajo na tržnici, ima v zimskih mesecih rastljinake, v katerih se kaj najde, imajo pa tudi pravo "zimsko" zelenjavo. Sem štejemo recimo rdeči in zeleni radič, motovilec, špinačo, brstični ohrovt, kraljuje pa seveda kislo zelje in kisla repa, kar sta zagotovo dve tipično zimski jedi. Ne smemo pa pozabiti na hren, česen, čebulo, jabolke, hruške, črno redkev, zelje, por, štrucasti radič, korenček, peteršilj, maslene buče, aronijo, sokovi, razne žgane pijače, sveža jajca, bučke čajotke, luščen fižol. Večji sadjarji pa imajo na tržnici tudi hladilnice, kjer sadje skozi vso zimo ostane sveže.

[[image_4_article_73734]]

Kot pojasni sogovornica, imajo na osrednji tržnici celo branjevca, ki pripelje kuhano rdečo peso, ki jo zvakuumira in jo je potrebno samo še narezati.

"Kupci velikokrat rečejo, da res vidijo 'da je bila oma včeraj na njivi in je nabirala ter celo noč 'pucala', da je zelenjava lepa', žal pa se v zimskih mesecih pogosto zgodi, da ji zelenjava na koncu zaradi temperature zmrzne."

Ponudbo dopolnjuje prodajalec

[[image_3_article_73734]]

Na tržnici je poleg branjevcev tudi pravi prodajalec - Tuti fruti, ki ponudbo dopolnjuje s sadjem in zelenjavo iz tujine. "Sadje in zelenjavo kupuje v Italiji torej je čisti grosist, je pa zelo zavzet in se tam pogaja za najboljše cene in najboljšo zelenjavo," pojasni Matijevičeva.

Doda, da ima tudi nekaj letalsko pripeljanega sadja, ki je nekoliko dražje, a so njegovi ananasi, papaje, mangoti in podobno pripeljani z izredno kratko transportno potjo in so zato čisto sveži.

V tem času so zanimive tudi mikrogrince

V zimskih mesecih so zanimive tudi mikrogrince, ki jih branjevec pripellje vsako soboto. Matijevičeva razloži, da si lahko s tem popestrimo ogromno jedi, saj ima res veliko različnih vrst - od mikrožit do brokolija, brstičnega ohrovta in celo 'gorčice'.

"Mikrogrince na kvaliteten način dopolnijo zimsko ponudbo, ki je nekoliko zdesetkana in ni tako velika kot običajno."

[[image_2_article_73734]]

Mlečno-mesni paviljon je polno zaseden 

Mlečno-mesni paviljon na osrednji tržnici je vedno polno zaseden in založen. V notranjosti se med drugim nahaja KZ Rače in dva prodajalca s perutnino (Kokot in Hudin). Kot pojasni Matijevičeva sta to dva zelo dosledna rejca, ki res gledata na prehrano kokoši. "To so piščanci, ki imajo zunanjo pašo. Niso industrijski in so zato res okusni," pove. 

Imajo pa tudi dva prodajalca s kruhom, dva s siri (kozjim in kravjim) in z ostalimi mlečnimi izdelki ter domača jajca od Bandurja. "Paviljon je odprt od srede do nedelje, je pa v sredo in četrtek nekoliko manj založen kot recimo za vikend," zaključi sogovornica.

[[image_1_article_73734]]