Društvo EPEKA petek, 30. avgusta organizira Bademantl dan – dan gole resnice o globalnem segrevanju, ki bo potekal na Kopališču Mariborski otok med 10.00 in 18.00 uro in nato od 18.00 do 22.00 na Trgu Leona Štuklja.

Junake, ki bodo za višji razlog oblekli “bademantle” vabijo, da se zberejo na zadnji petek v avgustu, da bi rešil Zemljo pred globalnim segrevanjem. “Med superjunakinjami in superjunaki iščemo okrepitve, saj je svet v nevarnosti kot še nikoli doslej. Na na ta dan celoten Maribor preplavijo bademantli. Svetovni javnosti pokažemo, da nam je mar za okolje in prihodnost. Prihodnost sveta je odvisna od nas, od majhnega kraja v majhni državi, od Mariborčank in Mariborčanov, zato se na ta dan zbiramo tisti, ki nam ni vseeno za okolje in prihodnost,” pravijo organizatorji.

Simbolno oblecite “bademantl” in se odpravite na Mariborski otok

Pridite na Mariborski otok peš, s kolesom ali busom. V bademantlu. Simbolno. “Če ne ukrepamo zdaj, bomo bademantle morali nositi celo leto. Poleti se bomo v njih skrivali pred soncem, pozimi pa nam bodo nudili dovolj toplote za prijetno posedanje na Poštni. Ampak… Si res želiš nosit bademantl celo leto? Švicarji pravijo, da bodo že leta 2050 v Ljubljani temperature v povprečju višje za 3,5 °C. Virginia Beach v osrčju Slovenije, brez plaže, brez morja. Nekaj se more spremeniti! Zdaj,” opozarjajo na društvu EPEKA.

Na globalno segrevanje ne bomo vplivali sami, imamo pa možnost, da opozorimo na majhne korake, ki jih lahko naredi vsak izmed nas. Reciklirajmo več, aktivirajmo kolesa, porabimo manj tople vode, uporabimo varčne žarnice, tu in tam posadimo kakšno drevo! Ne iščimo izgovorov za lenobnost, opozorimo z bademantlom, da nam ga kmalu ne bo treba nositi ves čas.

Brezplačen vstop na kopališče

V petek, 30. avgusta se boste lahko v bademantlih na kopališču Mariborski otok družili od 10. do 18. ure. “Vsi bademantlarji imate ta dan brezplačen vstop na kopališče. Ob 11. uri pričnemo z okroglo mizo na temo Globalnega segrevanja, kjer se bomo pogovarjali o težavah, ki pestijo naše okolje in o tem, kako lahko sami pozitivno vplivamo nanje, kasneje pa Lovro (Youtube kanal Nekineki) prične z animacijskim programom ob podpori katerega bo mladim približam pomembnost okoljske ozaveščenosti.”

“Več nas bo, bolj fino se bomo imeli pa še manj tople vode bomo porabili. Si takrat v službi? Nič hudega. Povej sodelavcem, da je 30. avgust prvi mariborski bademantl dan, šefu ali šefici povej, da je ena izmed nalog podjetja tudi skrb za okolje, potem pa skupaj bademantlajte v pisarnah in pridite na kopališče, ko končate. Ob 18. uri se bo bademantl procesija skupaj odpravila na Trg Leona Štuklja. Baje bo še DJ v bademantlu. Pridi!”

Več informacij:

Splet: http://epeka.si/bademantl-dan/

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/894107704293174/