Kljub relativno novi evropski uredbi, po kateri se bele zalivke pri otrocih, doječih mamicah in nosečnicah ne plačujejo, se nekaterim še vedno zaračunava za to storitev.

Slika je simbolična

Četudi v skladu z evropsko uredbo že od 1. julija 2018 nosečnice, doječe mamice in otroci do 15. leta ne rabijo doplačevati za bele plombe (strošek doplačila znaša nekje okrog 30 evrov), jim nekateri zobozdravniki za to še vedno zaračunavajo. Pri obisku zobozdravnika je tako treba biti jasen, da sodite v eno od teh kategorij.

Belo zalivko morala plačati in zaprositi ZZZS za povrnitev stroškov

Kot je za naš osrednji mariborski portal povedala Mariborčanka D. H., mamica 9-mesečne deklice, je pred tednom dni obiskala zobozdravnika in dobila belo zalivko, za katero je morala tudi plačati. Pojasnili so ji, da mora od ZZZS zahtevati povračilo stroškov, seveda z dokazilom, da otroka še doji.

A očitno imajo zobozdravniki napačne informacije oziroma različne metode zaračunavanja, saj se belih plomb za omenjene skupine ne sme zaračunati v nobenem primeru. Na ZZZS so namreč zapisali:

»Izdelave belih zalivk osebni zobozdravnik ne sme zaračunati navedenim zavarovanim osebam ampak ZZZS. V primeru, da je zavarovana oseba morala belo zalivko plačati, svetujemo naj se obrne na najbližjo območno enoto ali izpostavo ZZZS.«

Uredba velja tudi za druge

Evropska uredba, ki počasi opušča rabo (ne)varnih amalgamskih zalivk, pa velja tudi za nosečnice in otroke do 15. leta starosti. Tudi pri doječih mamicah je starostna omejitev, saj lahko dobi belo zalivko na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja  najdlje do 18. meseca starosti otroka. Vsi ostali bomo za bele zalivke še naprej morali plačevati.

Kako dokazati, da ženska zares doji?

Seveda pa ima uredba eno veliko luknjo, in sicer dokazilo o tem, da mamica zares doji. Kot pišejo v posebni uredbi na straneh ZZZS, mora varovanka izvajalcu storitve predložiti pisno izjavo o svojem stanju.

“V primeru, da zapisa stanja nosečnosti še ni, se od zavarovanke pridobi pisno izjavo, s katero potrdi svoje stanje. Doječe matere imajo pravico do zalivke iz kompozitnega materiala dokler dojijo, vendar najdlje do 18. meseca starosti otroka. Izvajalec od zavarovanke pridobi pisno izjavo, da izpolnjuje pogoje za uveljavljanje te pravice. Izvajalec mora imeti izjave shranjene v zdravstveni dokumentaciji za primer nadzora.”

Kaj točno spada pod termin “pisna izjava”, sicer niso navedli, v vsakem primeru pa zadostuje recimo potrdilo pediatra ali osebnega zdravnika. Po sicer neuradni informaciji pa mnogo žensk ne potrebuje potrdila, da še doji.