Ministrstvo za solidarno prihodnost ima ničelno toleranco do nasilja v ustanovah in zunaj njih.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je po novinarskem poročanju o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in nasilju nad oskrbovanci v mariborskem Domu Danice Vogrinec znova poudaril, da ima ministrstvo ničelno toleranco do nasilja v ustanovah in zunaj njih, zato so ob seznanitvi z zadevo takoj ukrepali v skladu s pristojnostmi.

Kot so sporočili z ministrstva so seznanjeni z novinarskim prispevkom revije Jana, v katerem pišejo o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in o nasilju nad oskrbovanci v omenjenem mariborskem domu za starejše, ki naj bi jih odkrili na podlagi raziskovanja in anonimne prijave. Ministrstvo, ki je pristojno za opravljanje nalog na področju institucionalnega varstva, je takoj pozvalo zavod, da se opredeli do zadeve in ugotovitev medijskega poročanja, k temu pa so pozvali tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje.

Maljevac ob zadnjih poročanjih o domnevnem nasilju nad starejšimi vnovič poziva tako uporabnike družbenih omrežij kot medijska uredništva, da z objavami in poročanjem o nasilju ne prispevajo k njegovemu razplamtevanju. “Obsodba nasilja pripomore k zmanjševanju nasilja, prikaz nasilja spodbudi k novim nasilnim dejanjem,” je dodal.

Anonimno pismo z očitki o nepravilnostih v domu

Revija Jana piše, da se je na njih obrnila skupina zaposlenih iz enega največjih domov za starostnike, mariborskega Doma Danice Vogrinec, kjer več kot 400 zaposlenih skrbi za 900 oskrbovancev, od tam pa so prejeli tudi anonimno pismo z očitki o številnih nepravilnostih v domu.

Opozarjajo na domnevno poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje s strani vodstva, kar naj bi privedlo do apatičnosti in obupa med zaposlenimi. Kljub številnim pritožbam in anonimnim pismom, poslanim na različne institucije, vključno z ministrstvom, se razmere ne izboljšujejo, so zapisali. Žrtve slabih razmer naj bi bili tudi oskrbovanci, navedbe zaposlenih povzema revija.

STA