Mariborska občina je danes vrtičkarje pozvala k najemu vrtov pod Pekrsko Gorco.

Prvim najemnikom urbanih vrtov so vrtnine pod Pekrsko gorco že zrasle, so povedali na Občini in se pohvalili z uspehom projekta Urban Soil 4 Food, v katerem so mestni vrtovi dobili 29 najemnikov. Po prvem razpisu je ostalo še nekaj nezasedenih površin, ki jih občina spet namenja urbanemu vrtnarjenju.

MOM na razpisu v zakup oddaja 66 vrtičkov, do 30. novembra 2020, torej za čas trajanja projekta Urban Soil 4 Food pa bo zakup brezplačen, zakupnik bo plačeval le sorazmerni del obratovalnih stroškov in stroškov rednega vzdrževanja.

Bi imeli vrt? Prijavite se!

Pisno ponudbo za zakup vrtička lahko oddate do zapolnitve mest v za to posebej pripravljeni prijavnici, ki jo najdete na spletni strani MOM. Do vrtička so upravičene osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče na območju Mestne občine Maribor in nimajo v lasti oz. zakupu zemljišča za pridelavo vrtnin ter ga prav tako nima kdo od članov gospodinjstva.

Urbano vrtnarjenje

Projekt Urban Soil 4 Food uporablja mestne odpadke kot vir za proizvodnjo zemljin, ki bi povečale lokalno prehrambeno samozadostnost in zmanjšale ogljični odtis. Uporabljajo se mestni biološki in mineralni odpadki, ki ustvarijo kakovostno zemljo, uporabljeno za proizvodnjo hrane, parke ter gradbeništvo. V projektu sodeluje 8 partnerjev: Mestna občina Maribor, Zavod za inovativnost in podjetništvo, E-zavod, Snaga d.d., Aktiviraj se!, Delta plan d.o.o., ZAG Ljubljana in Inštitut Wcycle Maribor. Načrt obsega več različnih področij, med drugim tudi kmetijsko-živilski laboratorij za razvoj in testiranje inovativnih pilotskih konceptov, urbano cvetje za urbane čebele ter mikro mestno vrtnarjenje.

Vir fotografije: Facebook/Mestni vrt pod Gorco