Strojništvo že nekaj časa niso le zobniki, motorji in mehanske naprave vseh vrst, česar se zavedajo tudi na mariborski Fakulteti za strojništvo, kjer so digitalni preobrazbi prilagodili mednarodno prepoznavna magistrska programa Strojništvo in Mehatronika.

Kaj imajo skupnega covid-19, strojništvo in industrijski roboti? Fakulteto za strojništvo z izvrstnimi strokovnjaki, ki se soočajo z raznovrstnimi izzivi. Nekaj od teh jih profesorji danes tudi predstavljajo, pri tem pa vabijo, da navdušenci nad tehničnimi vedami razmislite o vpisu na magistrski študij na Fakulteti za strojništvo.

»Nekoč je veljalo, da strojniki razvijajo mehanske naprave in stroje vseh vrst, npr. zobnike, motorje, vozila, peči in še kaj.  A razvoj strojništva v zadnjih letih presegati te klasične predstave. Razvoj strojev, naprav in procesov se danes pospešeno seli v navidezno resničnost, kar omogoča hitrejši razvoj naprav, a tudi zmanjšanje porabe energije ter okolju prijaznejše delovanje,« pojasnjuje prof. dr. Matjaž Hriberšek.

Strojništvo v pandemiji tudi z računalniškimi modeli pljuč

»A to ne velja le za stroje in naprave, pač pa tudi za napredek znanj in rešitev v najbolj zapletenem biološko-mehanskem stroju, ki ga poznamo – človeku.  Kot primer navedimo trenutno najbolj pereč problem človeštva, COVID-19. Dejstvo, da se ta virus širi predvsem s prenosom prek aerosolnih delcev, velikih le nekaj milijonink metra, predstavlja velik problem, saj je takšen sovražnik našega zdravja človeškemu očesu neviden. A vendar lahko njegovo širjenje v okolju, še posebej zaprtih prostorih, s sodobnimi računalniškimi metodami dinamike tekočin, že zelo dobro napovemo, s tem pa tudi razvijemo pravilne strategije ukrepanja. Od aerosolov v prostoru do inhalacije takšnih delcev v naša pljuča je le korak, in tudi tega lahko danes preučimo digitalno, v računalniškem modelu pljuč,« dodaja.

Potovanje in odlaganje inhaliranih aerosolov (rumeni delci) v pljučih

Dr. Hriberšek dodaja, da so tako raziskovalci Fakultete za strojništvo v Mariboru razvili računalniški model, ki omogoča spremljanje potovanja aerosolov v dihalih ter njegovega prodiranja do najglobljih predelov pljuč. Različno velika pljuča, torej otroška, mladostniška in pljuča odraslih ljudi, se obnašajo različno, in izkaže se, da v pljučih otrok aerosoli ne prodrejo tako globoko, kot se to zgodi v pljučih odraslih ljudi,  to pa je najverjetneje tudi eden izmed vzrokov za manj hudo obolevanje otrok v primerjavi z odraslimi osebami.

Strojništvo – odskočna deska za izzive prihodnosti

Prav ta primer pokaže prepletenost strokovnih področij, pri čemer je v ospredju strojništvo, ki vse bolj postaja presečišče tehniških znanj. Strokovno podkovanost in zmožnost povezovanja s številnimi drugimi področji pa študentom ponuja tudi študij modernega strojništva. Univerza v Mariboru izvaja študijski program Strojništvo tako na 1., 2. kot tudi 3., doktorski stopnji. Še posebej je zanimiv študij 2. stopnje oz. magistrski študijski program strojništvo, na katerega se poleg diplomantov strojništva  lahko vpišejo tudi diplomanti nekaterih drugih tehniških študijev ter tako svoja znanja nadgradijo z znanji s področja strojništva.

Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru vsako leto izveden tudi informativni dan za vpis v magistrske študijske programe. V mesecu maju, natančneje 26. maja ob 16. uri, bo takšen informativni dan ponovno izveden, tokrat seveda najverjetneje še v virtualni obliki. Dijaki, ki jih zanima prihodnost tehnike, predvsem pa diplomanti prvostopenjskih tehniških študijev, ne zamudite te priložnosti!

Magistri strojništva se izobražujejo na področju, ki jim bo omogočilo zaposlovanje v najbolj prodornih visokotehnoloških podjetjih, tako v Sloveniji, kot seveda v tujini, saj znanje ne pozna meja. Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru vsako leto izveden tudi informativni dan za vpis v magistrske študijske programe. V mesecu maju, natančneje 26. maja ob 16. uri, bo takšen informativni dan ponovno izveden, tokrat seveda najverjetneje še v virtualni obliki. Dijaki, ki jih zanima prihodnost tehnike, predvsem pa diplomanti prvostopenjskih tehniških študijev, ne zamudite te priložnosti!

Ko se prepleteta mehansko in digitalno

Ob izvrstnem programu Strojništva pa Fakulteta ponuja tudi interdisciplinaren program Mehatronike. »Digitalizacija industrijske proizvodnje temelji na elementih in sistemih mehatronike, ki postajajo vse bolj povezljivi, s tem zahtevni in izjemno kompleksni. Tak sodoben pristop k vodenju industrijskih sistemov zahteva kakovostno izobražene magistre mehatronike, ki bodo sposobni razvoja, obvladovanja, vzdrževanja in upravljanja tovrstnih sistemov. Za primer predstavimo pristop h gradnji digitalnega dvojčka na primeru paletizacije z industrijskim robotom,« razlago začneta izr. prof. dr. Karl Gotlih in asist. dr. Timi Karner: »Mehatronik mora biti sposoben virtualnega modeliranja zamisli realne industrijske celice z vsemi podrobnostmi skladno z realnimi možnostmi in zahtevami naročnika.«

Več o drugostopenjskem študiju Mehatronike lahko preberete s klikom na ime programa. 

»Postavitev virtualnega modela industrijskega sistema je komaj začetek gradnje digitalnega dvojčka. Sledi priprava diagrama poteka celotnega procesa z upoštevanjem zahtevanih tehnoloških postopkov, lastnosti izbrane realne opreme, vsemi senzorji in upoštevanjem varnostnih zahtev, ki jih mora industrijska robotizirana celica popolnoma zadostiti,« pojasnita sogovornika in dodata: »Šele sedaj je možno vzpostaviti digitalni dvojček, kjer se bodo informacije o delovanju (tehnologiji), diagnostiki in varnostnih dogodkih lahko pretakale med realnim fizično izvedenim industrijskim proizvodnim sistemom in njegovim virtualnim modelom.«

Več o magistrskih programih Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru najdete na naslednji povezavi.

Obvladovanje tako kompleksnega dinamičnega sistema zahteva odlično poznavanje tehnoloških sistemov, orodij za modeliranje virtualnih tehniških – industrijskih okolij, najrazličnejših industrijskih krmilnikov, senzorjev, aktuatorjev, programske opreme na industrijski ravni in varnostnih predpisov, da bo možno zagotoviti certificiranje in varno delo, vse to pa študent pridobi tudi v okviru drugostopenjskega študija Mehatronike, ki je usmerjen v razvoj ustreznega kadra ter je mednarodno prepoznaven in povsem v skladu s sodobnimi trendi digitalne transformacije.