“Pravi korant zagotovo v teh dneh ne bo doma,” nam je povedal Gregor Žižek. predsednik Društva Miklavških korantov. Ti so se ob polnoči zbrali ob ognju in ob zvonjenju zvoncev ter ob plesu opravili tradicionalni korantov skok. Od zdaj najprej lahko nosijo popolno korantovo opravo.

Člani Društva Miklavških korantov so ob polnoči v Miklavžu na Dravskem polju izvedi tako imenovan korantov skok. Kot nam je povedal predsednik društva Gregor Žižek, se mora pravi korant korantovega skoka udeležiti v vsakem primeru: “Zakurili smo ogenj na travniku in društveno ob primerni medsebojni razdalji opravili skok. To pomeni, da smo se kurenti ob ognju zbrali samo z zvonci, gamašami in ježovko v roki in po starem izročilu s skoki oziroma plesom okoli ognja naznanili pustni čas. To se vedno zgodi na prehodu iz 2. na 3. februar za svečnico. Od takrat najprej lahko korant nosi popolno opravo vse do pepelnične srede oziroma do pustnega torka, do pokopa pusta.”

Včasih so lahko bili koranti le neporočeni fantje

Miklavški koranti 2020

Miklavški koranti 2020

Miklavški koranti 2020

Miklavški koranti 2020

Oprava miklavških korantov se, kot pravi Gregor Žižek, ne razlikuje od ptujskih, v obeh primerih govorimo o pernatih korantih. Medtem ko imajo v Lancovi vasi rogate korante. Društvo Miklavških korantov sicer združuje 18 članov. V preteklosti je veljalo, da so koranti lahko le neporočeni, samski fantje, danes se je to spremenilo. Korantovi zvonci lahko tehtajo tudi do 15 kilogramov, celotna kurentija pa do 30 kilogramov.

Letos bo pustni čas zagotovo nekoliko drugačen. Ne bo organiziranih dogodkov, gibali se bomo predvsem po domači vasi ob upoštevanju vseh ukrepov. Velja pa, da pravi korant zagotovo v teh dneh ne bo doma.

“Letos bo pustni čas zagotovo nekoliko drugačen. Ne bo organiziranih dogodkov, gibali se bomo predvsem po domači vasi ob upoštevanju vseh ukrepov. Velja pa, da pravi korant zagotovo v teh dneh ne bo doma,” nam je še povedal Gregor Žižek.