Pred Mestno občino Maribor, na Ul. heroja Staneta 1, je bila danes izobešena zastava z novim grbom. Mariborski grb temelji na mestnem pečatniku iz 14. stoletja, na katerem so združeni srednjeveški heraldični simboli: obzidje, odprta mestna vrata in golob nad njimi.

Minimalne spremembe v simbolih

V novem grbu je prišlo do minimalnih heraldičnih prilagoditev: uporabljen je bil standardni polkrožni ščit, okna in mestna vrata so v novem grbu prebarvana, strešni glaviči so upodobljeni s konicami, ki so bile izpuščene zaradi pomanjkanja detajlov v srednjeveškem pečatniku (jih pa vsebuje pečatnik iz leta 1520) in golob je upodobljen beli barvi, v kateri se pojavlja skozi pretežni del zgodovine grba Maribora, od srednjega veka dalje.

Uporabljen je bil standardni polkrožni ščit, okna in mestna vrata so v novem grbu prebarvana, strešni glaviči so upodobljeni s konicami, ki so bile izpuščene zaradi pomanjkanja detajlov v srednjeveškem pečatniku (jih pa vsebuje pečatnik iz leta 1520) in golob je upodobljen beli barvi, v kateri se pojavlja skozi pretežni del zgodovine grba Maribora, od srednjega veka dalje.

Prilagoditev in spremembe v simbolih so minimalne in ne posegajo v samo zgradbo in obliko. So pa pomembne glede praktičnosti, pomena, estetike in kulturno-zgodovinske dediščine simbola, ki je nastal v srednjem veku. Popravki vračajo grb v okvire originalnega grba, ki upošteva heraldična pravila.