V nedeljo, 19. oktobra ob 14.30, bo v Zagorcih pri Juršincih potekal dan odprtih vrat Vinogradništva Vršič – Vina BAKUS, družinske kmetije, ki že desetletja ohranja vinogradniško in trsničarsko dediščino tega dela Štajerske. Dogodek bo ponudil vpogled v njihovo delo, pokušino vin in kulinarično druženje v okolju, ki tradicijo in sodobne pristope preplete v celoto v pravem pomenu besede.
Kmetija, ki diha z vinom in trto
Družina Vršič je ena tistih, ki z veliko predanostjo nadaljuje tradicijo svojih prednikov. Njihova zgodba sega v konec 19. stoletja, ko so se začeli ukvarjati z vinogradništvom in trsničarstvom. Danes, po več kot sto letih, je njihova kmetija v Zagorcih prepoznavna po butični pridelavi vina in po trsničarski dejavnosti, ki ima v občini Juršinci posebno zgodovinsko težo.
[[image_1_article_81775]]
Vinograde, ki se razprostirajo na približno dveh hektarjih, obdelujejo v skladu z načeli integrirane pridelave, brez uporabe insekticidov in z upoštevanjem biodiverzitete. Trte skrbno spremljajo skozi vse leto, vse od pomladi do trgatve. Prav zato so njihova vina polna sortne značilnosti, mineralnosti in svežine, ki ju narekuje panonsko podnebje s hladnimi nočmi in ilovnato-peščenimi tlemi.
Družinska zgodba z začetnicami
Blagovna znamka Vina BAKUS nosi posebno zgodbo: ime izhaja tako iz rimskega boga vina kot iz začetnic družinskih članov – Blažka, Anica, Klemen, Urška in Stanko. Vina BAKUS so nastala iz želje po kakovosti in pristnosti. Grozdja ne prodajajo, temveč vso pridelavo opravijo sami, od trte do steklenice. Letno pridelajo do 15 tisoč litrov vina, med katerimi prevladujejo suha bela vina, v ponudbi pa so tudi penine, trenutno rosé iz sorte modri pinot.
Med sortami so zastopani laški rizling, modri in sivi pinot, chardonnay, rumeni muškat, pa tudi nove, na bolezni odporne sorte, kot so solaris, johanniter in souvignier gris. Slednja je dala tudi posebno vino Gemini Prestige 2019, pridelano v letu, ko se je družini rodil par dvojčkov – vino, ki ga Klemen Vršič rad poimenuje “njihova osebna letina”.
Edini uradni razmnoževalci Stare trte
Družina Vršič ima še eno redkost: v okviru svoje trsničarske dejavnosti so edini uradni razmnoževalci Najstarejše trte z Lenta, vpisane v Guinnessovo knjigo rekordov. Vsako leto za Mestno občino Maribor vzgojijo od 50 do 80 trsnih cepljenk Najstarejše trte, ki jih mesto podeljuje ob posebnih priložnostih.
[[image_3_article_81775]]
Poleg tega letno pridelajo med 150 in 200 tisoč trsnih cepljenk različnih sort, s katerimi oskrbujejo vinogradnike po vsej Sloveniji. S tem nadaljujejo trsničarsko tradicijo Juršincev, kjer je konec 19. stoletja delovala prva trsničarska zadruga z več kot 50 kooperanti.
Povabilo med trte
V njihovo zgodbo in na njihovo osončeno posestvo bo mogoče stopiti v nedeljo, 19. oktobra, ko pripravljajo Dan odprtih vrat – po dobrodošlici ob penini rosé bo sledila predstavitev vinogradništva in vinske palete BAKUS, nato pa druženje ob kulinarični spremljavi. Gostje bodo spoznali, kako družina Vršič povezuje vinogradništvo, trsničarstvo in trajnostni pristop k pridelavi, hkrati pa bo mogoče na pristen način pokusiti in izkusiti Juršince.
[[image_2_article_81775]]
Dogodek poteka v okviru operacije FoodTruck Juršinci, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz programa ESPRA 2021–2027. Namen projekta je povezovanje lokalnih pridelovalcev hrane in vina ter spodbujanje vključevanja sladkovodnih rib v kulinariko in turizem na podeželju.
Dogodek je brezplačen in namenjen vsem, ki si želijo preživeti jesensko nedeljo v naravi, s kozarcem vina v roki in v družbi ljudi, ki s svojim delom ohranjajo dušo tega okolja.