Ker rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v naših vinogradih in je za vinogradnika strokovno najbolj zahtevno opravilo, na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor v teh dneh že organizirjajo delavnice, na katerih njihovi strokovnjaki praktično prikažejo postopek rezi. 10. januarja so tako na Špičniku, na vinogradniški kmetiji Gaube, organizirali dobro obiskano delavnico na temo sodobni pristopi rezi vinske trte in sanacijska rez vinogradov, prizadetih po toči.

22. januarja bo delavnica v Dragučovi, 30. na Sveti Ani 

Še ena tovrstna delavnica se obeta v ponedeljek, 22. januarja, ob 10. uri na Turistični kmetiji Protner v Dragučovi v občini Pesnica. Marko Breznik in Simona Hauptman s Kmetijske svetovalne službe Maribor bosta prikazala tako imenovano mehko rez, s katero zagotovimo dolgoživost vinske trte, dolgotrajno ekonomično izrabo, povečano odpornost, preprostost izvedbe in visoko učinkovitost pridelave. Na delavnico vabijo vse vinogradnike, ki želijo obnoviti svoje znanje ali se kaj novega naučiti. S seboj lahko prinesejo tudi škarje za obrezovanje. 

Skupaj se bo v tem času na območju Podravja zvrstilo okoli 15 tovrstnih delavnic, med drugim tudi v Ormožu, Majšperku in 30. januarja na Sveti Ani. Prikazal bo potekal v središču Svete Ane v vinogradih družine Polič. Večji vinogradniki so sicer z rezjo začeli že v decembru, po ljudskem verovanju naj bi s tem opravilom začeli  22. januarja, ko goduje sv. Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov.