Trajnostni projekt ima začetke v letu 2020 na pobudo predsednika Hortikulturnega društva Maribor, Boruta Ambrožiča. Takrat je bila v ospredju projekta solidarna pomoč med generacijami v kriznih časih pandemije, hkrati pa je projekt spodbujal izmenjavo znanj in izkušenj na področju kulinarike in botanike.

Bezeg (Sambucus) je rod grmovnic ali nizkih dreves, ki ima okoli 30 vrst

Črni bezeg je Sloveniji od nekdaj nepogrešljivi del kmečke krajine. Črni bezeg je slovenska avtohtona rastlina, ki jo pogosto najdemo ob robu gozdnih jas. V preteklosti je pogosto krasil dvorišča domačij, tudi zaradi verovanja, da prinaša srečo in odvrača nesrečo. Prepoznavni belkasti cvetovi so znanilci prihajajočega poletja. V kulinariki so uporabni kot temeljna sestavina za pripravo bezgovega sirupa, bezgovih 'krapov' in številnih drugih dobrot iz kuhinje. Prav tako pa so uporabne črnkaste jagode bezga, ki dozorijo avgusta ali septembra. Plodovi so pomembna hrana tudi za živali. Črni bezeg je tudi izredno zdravilna rastlina, katere prednosti so poznali ljudje že v kameni dobi.

[[image_1_article_77423]]

[[image_3_article_77423]]

Spomnimo, da se je pri pripravi bezgovega sirupa v lanskem letu med seboj pomerilo več ekip iz različnih mariborskih domov za starejše. Prvo mesto je takrat pripadlo ekipi iz Doma za starejše občane Tezno. Vse nastopajoče ekipe so bile nagrajene z izdelki družinskega podjetja Saint Lorenz iz Lovrenca na Pohorju. V letošnjem letu so organizatorji povabili k sodelovanju tri ekipe iz lanskoletnega prvonagrajenega doma za starejše občane. Pod mentorstvom predavateljice in aktualne direktorice VSGT Maribor, Mojce Polak se je osem udeleženk in en udeleženec pomerilo v pripravi bezgovega sirupa. Vsaka ekipa je ob zaključku odnesla domov 4 litre sirupa, dodatni vzorci pa bodo služili za ocenjevanje, ki bo izvedeno v prihodnjih tednih.

[[image_2_article_77423]]