Po uspešni lanskoletni akciji, ko je za božič pripravil večerjo za 60 ljudi v stiski, se je mariborski kuhar Amir Sulić letos odločil, da projekt razširi. Tokrat bo s svojo večerjo poskrbel za okrog 200 ljudi.
Lani je bilo povpraševanje večje od zmožnosti
"Lanski dogodek je bil zelo čustven in pozitiven," je povedal Amir. "S pomočjo Humanitarnega društva Ni-Lu, Društva prijateljev mladine Maribor in društva UPornik pa bomo letos pogostili (in obdarili) še več posameznikov v stiski."
Povpraševanje po mestu na božični večerji je bilo lani tako veliko, da vsi zainteresirani žal niso dobili prostega mesta, zato so se letos odločili, da kapaciteto povečajo in dogodek raztegnejo na deset ur. "Glede na to, da je letos še večja stiska smo se odločili iti do skrajnosti. Delali bomo od 12. ure opoldan do 22. ure zvečer," je dodal Amir.
Čaka ga neprespana noč in ogromno stresa
[[image_2_article_72442]]
Amir bo s kuhanjem v Restavraciji Parma začel že ob polnoči na dan dogodka, sredi dneva pa se bo pridružil strežbi, kar bo letos zanj nova izkušnja. "Organizacija sama po sebi ne bo nič težja kot lani, ker mi bo pomagala celotna ekipa, bomo pa verjetno vsi pod velikim stresom. Največji izziv bo prav ta, da bom s kuhanjem začel že ob polnoči. Ob šestih se bom poslovil od kuhinje in za kakšno uro ali dve zaspal, kasneje pa se bom vrnil v strežbo," je pojasnil.
"Pomembno je, da sem 100-odstotno vključen. Lani sem videl, kako zelo so se ljudje sprostili, ko so za trenutek pozabili na svoje skrbi. Zato si želim, da gre vse po planu in, da bodo vsi zadovoljni. Upam, da tega dneva ne bodo pozabili in bodo z nasmehom odšli iz restavracije."
Kot otrok je božični večer raje prespal
Pove, da je tudi on kot otrok doživljal pomanjkanje, zato ve, kako pomemben je lahko takšen trenutek. "Po eni strani vem kaj doživljajo, po drugi strani pa se mi zdi težko, da ljudje v stiski 'odklopijo čustva' in se sprostijo. Pomembno je, da lahko za vsaj en dan pozabijo na tegobe in težave. Ko sem bil otrok tudi mi nismo imeli pretiranega bogastva. Ko sem gledal starše, ki niso imeli denarja, da bi meni, bratu in sestri kupili darila, sem se slabo počutil in želel dan enostavno prespati," nam je zaupal.
"Zdi se mi, da prihajamo v obdobje, ko imajo nekateri čedalje več denarja, po drugi strani pa marsikomu primanjkuje. Dobro bi bilo, če bi ljudje, ki so polni denarja tudi kaj darovali, saj na koncu koncev na drugi svet ne bodo nič odnesli. Moja želja je, da začnejo ljudje o tem drugače razmišljati. Da naredijo dobra dela tudi za svoje srce in dušo," nadaljuje.
[[image_1_article_72442]]
Ekipa prostovoljcev in številni donatorji
Letos ima Amir pri organizaciji in izvedbi dogodka še več podpore. Poleg ekipe prostovoljcev, ki bo pomagala pri kuhanju in strežbi, je pridobil tudi številne donatorje, ki so mu priskočili na pomoč. "Ogromno ljudi mi je zaupalo, ker vedo, da gre vsak evro za dober namen," je dejal.
Z donacijo so pomagala podjetja: Splus d.o.o., Senčila Sonal d.o.o., Novogradnje Maribor d.o.o., Berghaus d.o.o., Realtronik d.o.o., Lineal d.o.o., Help d.o.o., Mch & Co Telekomunikacije d.o.o., Md consultico d.o.o., Haberkorn d.o.o., Prohit d.o.o., Macer hiše d.o.o., T-Pro d.o.o., Tattoo HB, Bootl's Burgers & Gourmet Sandwich, Piano restavracija in Market Korenček.
Če bi mu tudi vi radi priskočili na pomoč lahko to storite v Restavraciji Parma, kjer je za potencialne donatorje nastavljena škatlica ali z nakazilom na spodnji trr.
- Naziv: Društvo prijateljev mladine Maribor
- Naslov: Razlagova ulica 16, 2000 Maribor Davčna številka: 96655780 (društvo ni zavezanec za DDV)
- Matična številka: 1048171
- Št. TRR pri Novi KBM: SI56 0417 3000 0753 108
- Namen nakazila: DONACIJA
- Koda namena: CHAR
- Namen: POLEPŠAJMO DRUŽINAM BOŽIČ
- Sklic/ Referenca: SIOO 2024- 0005
[[image_3_article_72442]]
Posebni trenutki in zgodbe, ki se človeka dotaknejo
Lanskoletni dogodek je na kuharju pustil neizbrisen pečat. Amir se spominja ganljivih trenutkov, kot je risbica otroka, ki ga je upodobil kot kuharja iz filma Ratatouille, ter solz hvaležnosti gospe, ki ni mogla verjeti, da bo na božični večer dobila brezplačen topel obrok. "To so zgodbe, ki te ne pustijo ravnodušnega. Pomembno mi je, da ljudem omogočimo trenutke sreče in miru," je poudaril Amir.
"Po dveh božičnih večerjah se mi zdi, da sem dal ljudem misliti. Bom pa seveda projekt peljal še dalje. Se mi pa zdi, da je letošnja količina največ kar lahko ponudim glede na moje zmožnosti."
Bogata in raznolika kulinarična ponudba
Na meniju bo tudi letos za vsakogar nekaj: od goveje juhe z rezanci, zdrobovimi žličniki in jetrnimi krogljicami, do piščančjega zrezka v gobovi omaki, pečenega krompirja z zelišči, skutine roladice, jabolčnega zavitka s sladoledom ter palačink z Nutello. Poskrbljeno pa bo seveda tudi za najmlajše z ocvrtimi zrezki in pomfrijem.
"Lepo bi bilo, če bi otroci, ki bodo letos tukaj, čez leta tudi sami pomagali. Če s tem spremenim razmišljanje ljudi, je moj cilj dosežen," je zaključil Amir.