Zveza mariborskih športnih društev Branik je včeraj obeležila 120 let svojega delovanja.

Foto: Facebook

Zveza mariborskih športnih društev Branik je včeraj s slovesnostjo, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, obeležila 120 let svojega delovanja in ob tej priložnosti v Muzeju narodne osvoboditve Maribor predstavila razstavo o zgodovini organiziranega slovenskega športa v Mariboru. Predsednik republike je z udeležbo na slovesnosti počastil slavno tradicijo Branika in mu hkrati zaželel vse najboljše za prihodnost. Spomnil je, da je Slovenija ena redkih držav, ki ima dan kulture in dan športa za svoja državna praznika.

Predsednik vročil Zahvalo Predsednika

“Tvegam trditev, da sta oba, kultura in šport, državotvornega pomena za naš narod in našo državo,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da je oboje pomembno za naš narodni razvoj, krepitev narodne zavesti in slavo Slovenije v mednarodni skupnosti. “Šport je tisti, ki nas združuje, navdihuje, da pripadamo isti skupini navijačev, kar je čudovit občutek,” je nagovor zaključil predsednik republike.

Branik je bil v Mariboru tudi nosilec športnega, kulturnega in za Slovence naprednega narodnostnega, obrambnega in ozaveščujočega delovanja vse od svojega nastanka leta 1900.

Ob tej priložnosti je predsednik republike Zvezi mariborskih športnih društev Branik ob 120-letnici delovanja vročil Zahvalo Predsednika Republike Slovenije za spodbujanje razvoja športne dejavnosti in društvenega življenja v mestu Maribor. Zahvalo je v imenu zveze društev sprejela Katja Koren Miklavec, predsednica zveze. V nagovoru je gospa Koren Miklavec dejala, da si z odlično ekipo prizadeva, da “Branik ostaja branik slovenstva in mariborskega športa”.

Prvo slovensko športno društvo v Mariboru, ki je pomembno vplivalo na razvoj športa ne le v tem mestu, ampak v vsej državi, je sicer 120 let delovanja slavilo že minulo leto, a so bile načrtovane dejavnosti zaradi epidemije omejene.

Pod zvezo združenih 22 društev

Zveza mariborskih športnih društev Branik danes združuje 22 društev, med drugim tudi Nogometni klub Maribor in Alpski smučarski klub Branik, in predstavlja krovno organizacijo društveno organiziranega športa v Ljudskem vrtu. Po lanski smrti predsednika Valterja Dolečka je vodenje zveze prevzela nekdanja alpska smučarka Katja Koren Miklavec.

Korenine Branika segajo v leto 1900, ko je bilo ustanovljeno Športno društvo Maribor, ki je vključevalo več športnih panog, med drugim telovadbo, kegljanje, strelstvo, kolesarstvo in tenis. V današnji obliki je zveza začela delovati leta 2000.

Do leta 2012 je zveza upravljala vso športno infrastrukturo na območju Ljudskega vrta, nato pa je upravljanje prešlo na javni zavod Športni objekti Maribor. Takrat je bil celo ogrožen obstoj zveze, a jim jo je uspelo rešiti. Danes je v njeni lasti še desetina infrastrukture, lastnik preostalega pa je mariborska mestna občina.