Barman priljubljenega mariborskega lokala, odhaja na svetovno barman prvenstvo v Pariz.

Letošnji zmagovalec Monin Cup Slovenija, ki je konec meseca maja potekal v Ljubljani, Kevin Tacer – barman priljubljenega mariborskega lokala Niagara Cocktail bar, se bo 11. in 12. decembra, v Parizu boril za svetovni barman prestol, kjer bo potekalo svetovno barman prvenstvo Monin Cup 2018.

V druščini najboljših svetovnih barmanov iz 47-ih držav, bo zastopal barve Slovenije in s svojim ekskluzivnim cocktailom, poskusil osvojit sam svetovni barman vrh. S Kevinom smo med pripravami na njegovo prvo veliko tekmovanje opravili kratek intervju, ki ga objavljamo spodaj.

Kdaj in kje ste zmešal prvi cocktail?

Svoj prvi cocktail sem zmešal približno pred 1 letom, ko mi je moj takratni in sedanji mentor Kevin Kos ponudil priložnost, da se brez predhodnih izkušenj preizkusim kot barman v Niagara cocktail baru, kjer sem prej že delal kot natakar. Če pa se prav spomnim, je bil moj prvi cocktail, ki sem ga zmešal slavni Old Fashioned, v kolikor seveda ne štejemo cocktailov Cuba libre ter Mojito.

Zakaj ste se odločil za ta poklic?

Če vam odkrito povem, sem se zaljubil v cocktaile ter delo z ljudmi takoj, ko sem prvič vstopil v šank. Opazil sem, da mi delo leži in ga opravljam srčno ter z velikim veseljem, zato lahko brez premisleka povem, da bi rad to rad počel vse življenje.

Kaj vam je pri tem poklicu najbolj všeč?

Konstantna razgibanost ter raziskovanje novih kultur ter okusov. Zraven tega poklic spodbuja kreativnost. Sem pa sam po sebi tudi zelo velik gurman, zato se mi zdi, da mi je poklic pisan na kožo.

Kakšna je kultura pitja pri nas ter v tujini?

Mislim, da smo v Sloveniji napram nekaterim državam, še vedno zelo za časom, kar se tiče same kulture pitja. Pri nas je še vedno glavna atrakcija pitje sladkih cocktailov kot so na primer  Pina Colada ali Sex on the Beach. Medtem, ko v drugih državah  se že kar nekaj časa pijejo cocktaili tipa Old Fashioned, Negroni, vodka Martini, ipd… Moram pa priznati, da se kultura spreminja kar je zelo vzpodbudno in pozitivno, vse več ljudi se navaja in pričenja pit klasike. Se pa pozna, da se barmani v Sloveniji nenehno izobražujejo ter se trudijo predstaviti kulturo Slovencem. Počasi se daleč pride.

 Za kakšno tekmovanje točneje je šlo konec meseca maja v Ljubljani na katerem ste zmagal?

Bilo je državno barman tekmovanje Monin Cup Slovenija. Torej državno prvenstvo na katerem smo morali narediti najboljši cocktail z uporabo Monin proizvodov. Na tem tekmovanju sem osvojil prvo mesto, ki me sedaj pelje na mednarodno prvenstvo v Pariz.

Torej se sedaj odpravljate na tekmovanje, kjer se boste ob boku postavil vsej svetovni eliti?

Hehe, nekako tako, ja. Že v ponedeljek se odpravljam na svetovno barman prvenstvo Monin Cup 2018, ki bo potekalo v Parizu. Torej zmagovalci vseh Monin tekmovanj po svetu, bomo v Parizu predstavili svoje cocktaile in se potegovali za zmago. Tekmovanje bo potekalo v dveh delih – polfinalni in finalni del. Zame bo to izjemna izkušnja, se pa že zelo veselim spoznavanja novih ljudi, novih barmanov iz različnih koncev sveta, si z njimi izmenjati mnenja ter nasvete. Namreč sam opravljam ta poklic šele dobro leto in imam se še zelo veliko za naučit.

Kako bi nagovorili svoje potencialne goste, da probajo vaš cocktail?

Zelo preprosto. Cocktail govori sam zase, saj je zmagovalni na državnem prvenstvu. Jaz pa se bom vedno maksimalno potrudil, da bo moj cocktail, pod katerega sem podpisan, vedno vrhunski in najboljši.

Hvala za vaš čas in veliko sreče na tekmovanju!

Najlepša hvala.