Mariborska Univerza je sporočila, da so za študente begunce iz Ukrajine omogočili vpis v tekoče študijsko leto prek programa Erasmus.

Univerza v Mariboru je ob tem sprejela tudi več drugih ukrepov pomoči za ukrajinske begunce, med katerimi je oprostitev plačila šolnine in prispevkov za študij. Hkrati si prizadevajo zanje poiskati tudi primerno namestitev, poroča portal MMC RTV Slovenija.

Na Univerzi v Mariboru z veliko zaskrbljenostjo in sočutjem spremljamo krizne razmere v Ukrajini. Prebivalcem Ukrajine izražamo solidarnost, vsakdo bi moral imeti pravico do življenja v miru in svobodi,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Redni vpis med študijskim letom ni mogoč

Zaradi zakonskih omejitev ukrajinskim študentom niso mogli omogočiti rednega vpisa med študijskim letom, vendar so našli kompromisno rešitev, s katero lahko Ukrajinci tudi med študijskim letom začnejo študirati na Univerzi.

Študenti begunci se lahko v študijski program vpišejo prek programa Erasmus +. S tem pridobijo študentski status in imajo možnost zaprositi za štipendijo, prav tako jim status študenta omogoča dostop do subvencionirane študentske prehrane in študentskega dela.

Prihodnje študijsko leto se bodo lahko nato redno vpisali v programe, pri čemer jim bodo priznali opravljene obveznosti v letošnjem študijskem letu.

Študentom bomo zagotovili vključitev v študijski proces v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje. Obveznosti, opravljene v tem času, bodo študentom priznane v okviru formalnega vpisa v študijski program za naslednje študijsko leto 2022/23, ko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport načrtujemo sistemsko ureditev integracije študentov v terciarno izobraževanje,” so zapisali po poročanju MMC RTV Slovenija.

Med ukrajinskimi študenti zanimanje za vpis

Iz službe za odnose z javnostmi so za MMC potrdili, da so zaznali zanimanje za vpis v omenjene programe. Natančnega števila ukrajinskih beguncev, ki se želijo izobraževati na Univerzi Maribor, pa niso podali. Vključevanje v delo Univerze omogočajo tudi visokošolskim učiteljem in sodelavcem ter raziskovalcem iz Ukrajine, navaja portal MMC RTV Slovenija.

Za ukrajinske študente so na spletni strani ob tem vzpostavili enotno vstopno točko v angleščini in slovenščini, za dodatna vprašanja in podporo pa so aktivirali tudi elektronski naslov [email protected].

Društvo študentov psihologije Maribor ob tem omogoča brezplačne zasebne pogovore v podporo duševnemu počutju in zdravju za študente, ki jih je prizadela kriza v Ukrajini.