Mariborska koča ima za seboj več kot stoletno zgodovino. Postavljena je bila že leta 1913, skozi čas pa je doživela številne spremembe, od požiga med drugo svetovno vojno do ponovne gradnje leta 1946. Čeprav zunanjost še danes ostaja zvesta podobi iz povojnih let, so notranjost skozi desetletja večkrat prenovili in posodobili, dodali telefon, vodovod ter uredili spalne in sanitarne prostore.

Koča, ki že dolgo velja za priljubljeno izhodišče planincev, pohodnikov in kolesarjev, pa sedaj vstopa v novo poglavje. Po petnajstih letih je namreč dobila novega najemnika, ki želi nadaljevati tradicijo, hkrati pa vanjo vnesti svežo energijo in nove vsebine.

Dolgoletne izkušnje z vodenjem planinskih koč

Kot je pojasnil Iztok Brodnjak, nov najemnik koče, je razpis videl sam in se mu je enostavno zdelo zanimivo. "Pred tem sem delal v Polhograjskih Dolomitih v koči, sem pa rojen Mariborčan. Zame je to izziv, saj je ta koča večja in ima tudi večjo frekvenco obiskovalcev kot tista, v kateri sem delal prej. Tam so bili ljudje z mano in s kulinariko zadovoljni in sem se odločil, da poskusim še tukaj," je pokomentiral odločitev.

Sam meni, da je največji čar mariborske koče neokrnjena narava v njeni bližini, visoka drevesa, ki jo obdajajo in čudovit razgled daleč naokoli.

"To ne bo gostilna"

Dodal je tudi, da bo koča ostala takšna kot je. "Novosti seveda bodo, saj ta čudoviti prostor kar kliče po tem, da se naredijo kakšne prireditve - glasbene, standupi in pa seveda športne, a to ne bo nikoli gostilna. Bo koča, prostor druženja in varni pristan planincev, pohodnikov in kolesarjev," je pojasnil.

"Želim si, da bi nas obiskovali predvsem pohodniki, planinci in kolesarji. Vem pa, da bodo prišli tudi drugi in se bomo potrudili ugoditi tudi njihovim željam. V osnovi pa si želim, da bi gostje takoj začutili, da so dobrodošli, da lahko pri nas kaj dobrega pojejo, spijejo in se podružijo," je nadaljeval sogovornik.

Ena izmed pomembnih novosti pa je po mnenju sogovornika to, da so v Mariborski koči po novem dobrodošli, oziroma celo zaželjeni kužki.

Pestra in raznolika ponudba

V koči bodo ponujali jedi na žlico - jota, ričet, gobova juha, golaž in klasične sladice, kot so jabolčni zavitek, borovničevo in malinovo pecivo. Bodo pa ponudbo tudi sproti prilagajali letnim časom, "da se bo našlo za vsakega nekaj".

Odprti bodo od torka do nedelje, med 9. in 19. uro

"Po 'primopredaji' sem bil dobro sprejet, obisk pa je bil prejšnji vikend zelo dober in se nadejamo, da bomo tudi v prihodnje dobro delali," je zaključil Brodnjak.