Kmalu se bo začela sezona poletnih dopustov in večina Mariborčanov se bo odpravila na zasluženi oddih. Preverili smo, kakšne so potovalne navade Mariborčanov in kako se spreminjajo skozi čas.

Pri potovalnih agencijah pravijo, da se največ občanov še vedno odpravi na poletni dopust na Hrvaško ali na Mediteran – v Italijo, v Grčijo z otoki in v Turčijo. Trendi pa kažejo, da tudi Mariborčani radi potujejo čez vse leto in na vse konce sveta.

V zadnjih desetletjih velike spremembe

Od 90. let prejšnjega stoletja se je zaradi razvoja interneta spremenilo marsikaj, tudi potovalne navade. Vzpostavilo se je nešteto spletnih platform, ki ponujajo cenejše rezervacije hotelov ali letalskih kart, s čimer so potovanja postala dostopnejša, za mlajše uporabnike pa tudi bolje organizirana. Hkrati se je povečala kupna moč, zaradi velike konkurenčnosti pa so turistične agencije zelo razširile svojo ponudbo.

Številne destinacije, ki so nekoč veljale za izredno oddaljene in težko privoščljive, so danes vredne praktično enako kot dopust na katerem izmed hrvaških otokov. Na agencijah pravijo, da je v porastu organizacija potovanj po meri naročnika, pa tudi avanturistični turizem.

Še vedno je najbolj priljubljena Hrvaška

V agenciji Kompas pravijo, da sta kot najbolj priljubljeni destinaciji dokaj izenačena Hrvaška in Mediteran: »Na Hrvaškem od Malega Lošinja, Vodic, do Makarske, predvsem pa se veliko gostov odloči za hotele, kjer ponujamo družinske klube, kjer imajo torej veliko možnosti za animacijo in aktivnosti za vso družino. Na področju Mediterana, pa je v ospredju ponovno Turčija, kot odlična All inclusive destinacija za celotno družino in brezskrbne počitnice, ter zadnja leta jug Italije – Kalabrija, ki prav tako navdušuje s čudovitimi plažami in gostoljubnostjo domačinov.«

Že vsa leta je izredno priljubljena Grčija, ki zaradi številnih otokov privablja tudi povratne goste, ter vse ki imajo radi na počitnicah raziskovanje, odkrivanje novih stvari, dobro hrano in različne aktivnosti: »Malce manj beležimo še zmeraj zanimanja za Egipt, ter povsem nič za Tunizijo,« pravijo na Kompasu.

V trendu so aktivne počitnice

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so se prebivalci Slovenije, stari vsaj 15 let, v 4. četrtletju 2018 odpravili na okoli 838.000 zasebnih in okoli 159.000 poslovnih potovanj ter na okoli 2.789.000 enodnevnih zasebnih izletov in okoli 393.000 enodnevnih poslovnih poti. To je nekaj več kot četrtina Slovencev, ki so bili glede na podatke največkrat na Hrvaškem.

Pri agenciji Sajko so opazili, da potniki radi gredo na programe aktivnih počitnic na Sicilijo, Korziko, v Albanijo, na Portugalsko in Španijo, kjer so zraven kopanja in počitka na plaži vključeni tudi izleti. Vse bolj pa bi naj bila priljubljena križarjenja in »City Break« izleti v času praznikov, med tem so tudi zabaviščni parki, kot na primer Gardaland.

Koliko za počitnice z agencijo porabi povprečen Mariborčan?

Zneski, ki jih Mariborčani porabijo za potovanje, so pri vseh agencijah večinoma enaki in se gibljejo med 500 in 800 evrov v času glavne sezone. Potovanja so običajno daljša od 5 dni, počitnice pa največkrat tedenske. Največ popotnikov je individualnih, a je vrsta počitnic odvisna tudi od izbire agencije in lastnih preferenc.

Pozimi na toplo

Logično je, da so potovanja v različnih letnih časih drugačna: »Poleti so v ospredju počitnice na Jadranu in Mediteranu, kar se tiče potovanj pa po navadi na sever – Skandinavske prestolnice, Rusija, Škotska in Irska. Križarjenja so popularna čez celo leto, medtem ko so daljša medcelinska potovanja popularna glede na sezono, ki je priporočljiva za obisk določene destinacije,« odgovarjajo na Kompasu.

Pozimi bi naj bila vse bolj popularna potovanja v tople kraje: »V zimskem času so na prvih mestih destinacije v toplih krajih, kot so Karibi, Maldivi, Sejšeli,« naštevajo pri agenciji Sajko. Seveda pa se največ Mariborčanov pozimi odpravi na smučanje, zadnja leta je porastu obisk Jahorine.

Bali in Hrvaška po enaki ceni

Zanimivo je, da so cene počitnic na primer na Hvaru ali in na Baliju že skoraj enake. Če boste rezervirali 12-dnevno potovanje na Bali, boste pri agenciji plačali okoli 1700 evrov za letalsko karto in prenočišče, medtem ko najem mobilne hišice v kampu na Hvaru ali katerem drugem otoku stane približno 120 evrov na dan, boljši apartmaji še več. Če temu dodamo še drago pot do morja zaradi goriva, cestnin, vstopnic za trajekt in visoke stroške za gostinske storitve je cena pravzaprav enaka.

Na oddaljene destinacije pa lahko potujete še ceneje, v lastni režiji. Z malo sreče lahko 14 dni na Baliju uživate za 600 evrov, a v primerih, ko gre kaj narobe, niste tako zavarovani kot pri potovanjih z agencijo.

Vse manj je dela v poslovalnicah

Mladi Mariborčani si večino svojih potovanj organizirajo sami, saj je enostavno in ceneje, istočasno pa jim potovanja v lastni režiji predstavljajo manjši stres, kot morda starejšim. Odkar obstajajo spletne platforme, kot so na primer Booking, AirBnb, Trivago, Skyscanner, Edreams in podobno, so sanjske destinacije le nekaj klikov stran. Agencije se morajo zato za svoje stranke še bolj potruditi; pravijo, da svoje ponudbe morajo najprej dobro oglaševati: »Veliko ljudi se najprej informira o ponudbah preko spleta, zaključni del nakupa pa vseeno opravijo v naši poslovalnici,« pojasnijo pri Kompasu. Enake izkušnje imajo v agenciji Sajko: »Vedno več potnikov se poslužuje internetnih rezervacij, čeprav še zmeraj velik procent le teh pride k nam v poslovalnico.«

Mlada popotnica iz Maribora Tjaša Kranjc denimo pove, da si destinacijo izbere na podlagi želja in nato poišče najboljši aranžma: »Ponudbe iščem preko Bookinga, TripAdvisor in tudi agencije.«

Mariborčani agencijam še vedno zaupamo

Kljub poplavi ponudb pa agencije ohranjajo svoj posel, posebej zaradi ljudi, ki ne zaupajo spletu – to so večinoma starejši. Potovalni agenti menijo, da je temu tako, ker gre za bolj jasno organizirana in tudi dražja potovanja: »Organizacija je prepuščena strokovnjakom. S tem imajo potniki manj skrbi, saj smo mi tukaj za njih, da organiziramo vse kar je potrebno in tako resnično lahko brez skrbi uživajo v novi destinaciji in jo doživijo v pravi meri.«

Tudi Kranjčeva pravi, da si krajše vikend izlete in bližnje destinacije organizira sama, večja potovanja pa izbere pri agencijah, saj morata z možem poletni dopust planirati že v začetku leta. Pred odhodom preveri, kje se nahajajo znamenitosti in kakšne so cestne povezave: »Zanimajo me različna mesta, majhne skrite ulice, dobra lokalna hrana, lepe plaže – to so stvari, ki me pritegnejo.«

Potujejo ljudje vseh starosti

Splošna statistika kaže, da si dopust preko agencij rezervirajo večinoma občani med 35 in 80 letom: »Več je starejših gostov, saj radi gredo na pot brez dodatnih skrbi in stresa, ter se prepustijo naši organizaciji in vodenju izkušenih vodnikov,« menijo pri agenciji Sajko.

Mladi se znajo vse bolj organizirati sami, obvladajo splet in jezike. Tudi Kranjčeva meni, da si bo svoja potepanja vse več popotnikov organiziralo samih: »Veliko idej, nasvetov in načinov kako potovati se najde na socialnih omrežjih. Tudi z majhnim budgetom se da ogromno videti in prepotovati.« Mariborčani se torej vse večkrat odpravljajo v svet, a se seveda še zmeraj najraje vrnejo domov.