Svetnike je na seji zbodlo, da ima Mariborski vodovod dobiček in bi vseeno Mariborčanom dvignil ceno vode.

Kot kaže mora mariborski župan sprejemati več kompromisov. Poleg tega, da je na seji iz dnevnega reda črtal predvideno podražitev vozovnic za Pohorsko vzpenjačo, je moral stopiti korak nazaj tudi pri podražitvi vode.

Najprej je kazalo, da se bo položnica za vodo za povprečno gospodinjstvo podražila za 1,55 evra, štiričlanska družina bi za vodo po novem mesečno odštela 2,91 evra več kot doslej. Svetniki pa bodo zdaj s podražitvijo odločali še o tem, da bi občina gospodinjskim uporabnikom do konca leta subvencionirala 30 odstotkov cene.

Za subvencijo bi namenili 135.000 evrov iz proračuna. 90.000 evrov iz letošnjega.

Na koncu debate, ki se je razbohotila med sejo, so mestni svetniki z 25 glasovi za potrdili Elaborat o oblikovanju cen storitev oskrbe s pitno vodo v mestni občini Maribor za leto 2022.

Mariborski vodovod dela dobiček, hkrati zvišuje ceno položnice

Med vneto debato, ki se je začela o ceni vode in subvenciji, je svetnike motilo, da ima Mariborski vodovod dobiček in bi vseeno Mariborčanom dvignil ceno vode. Druga zadeva, ki je pri svetnikih vzbudila skrb je dejstvo, da so pred kratkim oddali na Mariborskem vodovodu javno naročilo za 50.000 evrov, ki bodo namenjena za rabo direktorju.

“Na nivoju holdinga smo direktorji dobili unificirane pogodbe, kjer imamo možnost nabave službenega vozila. Tam je možnost ali nabaviš električno ali dizelsko ali bencinsko. Ker je v sklopu trajnostnega razvoja in pa znižanja CO2, vsekakor zaželeno da z eklektičnimi vozili ne onesnažujemo okolja ne. Električno vozilo, ki ga omenjate je eno cenejših, da se razumemo ne. Razen če se pogovarjamo o Dacii Sandero, tak da to je dosti denarja, ne bom rekel da ni, ampak ni to zdaj vozilo ki bi bilo neke klase oh in ah in sploh. Niti slučajno,” je dejal direktor Mariborskega vodovoda Miran Jug, kot odgovor na vprašanje, kakšno korist bo imel Maribor od tega, da si on kupuje novo električno vozilo.