Na mariborskem okrožnem sodišču bodo danes še drugič po lanskem oktobru in pred drugo sodnico skušali izpeljati predobravnavni narok zoper več nekdanjih vodilnih iz Nove KBM, vključno s takratnim prvim možem Matjažem Kovačičem.

Na mariborskem okrožnem sodišču bodo danes še drugič po lanskem oktobru in pred drugo sodnico skušali izpeljati predobravnavni narok zoper več nekdanjih vodilnih iz Nove KBM, vključno s takratnim prvim možem Matjažem Kovačičem. Obtožnica specializiranega državnega tožilstva jih bremeni domnevno spornih nepremičninskih poslov na Hrvaškem.

Obtožnica jim očita zlorabo položaja

Med obtoženimi so ob Kovačiču še nekdanja članica uprave Manja Skernišak, ki jima obtožnica očita zlorabo položaja, ter tedanja izvršni direktor Igor Šujica in direktor KBM Leasinga Boris Cekov. S hrvaške strani se bo zaradi obtožb o pomoči pri zlorabi položaja moral zagovarjati takratni direktor bankine hčerinske družbe na Hrvaškem Tomislav Blagus ter šest njegovih rojakov, večinoma nekdanjih lastnikov ali direktorjev manjših podjetij.

Enajsterica se bo morala tokrat o krivdi izreči pred sodnico Andrejo Lukeš, potem ko se je Tanja Rot oktobra izločila iz postopka, ker je zavrnila priznanje enega od obtoženih.

Še pred obravnavo je namreč takrat opravila ločen narok za Cekova, ki je s specializiranim državnim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju, a ga Rotova ni sprejela, saj naj predlagana kazen po njeni presoji ne bi ustrezala zakonskim določilom.

Resnični rop v resnici sanacije bank leta 2013?

Kovačič je sicer že po neizpeljanem naroku povedal, da so obtožbe neutemeljene, še vedno pa vztraja pri tem, da vsi takšni procesi služijo zgolj zamegljevanju resničnega ropa, ki se je po njegovih besedah v Sloveniji zgodil s sanacijo bank v letu 2013 in so jo plačali davkoplačevalci, pa tudi razlaščeni delničarji Nove KBM.

Kot so pred leti poročali mediji, naj bi takrat še državna mariborska banka med letoma 2006 in 2009 prek svoje hrvaške družbe Multiconsult (pozneje KBM Projekt) s prevzemi manjših lokalnih podjetij kupovala zemljišča na Hrvaškem. Ta naj bi pred tem parcele kupovala z denarjem, ki jim ga je posodila banka, Multiconsult pa naj bi jih nato precej preplačal, s čimer naj bi vpleteni banko oškodovali za kar 28 milijonov evrov.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo že pred poletjem leta 2017, a ta dolgo ni postala pravnomočna, saj so vsi štirje slovenski obdolženi zoper njo ugovarjali, zavleklo se je tudi zaradi njenega prevajanja v hrvaški jezik.

STA