Začenja se Festival Maribor 2020. V Vetrinjskem dvoru lahko s premikom rok in nog ustvarjate tone na interaktivni razstavi Črte. Naslednji petek lahko s svojim pametnim telefonom »igrate« na čisto pravem koncertu. Še vedno pa bo vse v znamenju 250-letnice rojstva Ludwiga van Beethovna.

Začenja se Festival Maribor 2020, ki bo trajal od četrtka do prihodnje sobote. Tako kot Festival Lent tudi Festival Maribor namreč ne bo klonil pred izzivi tega časa, so na sredini novinarski konferenci sporočili iz Koncertne poslovalnice oziroma Narodnega doma. »Optimisti smo, da se bo vse izteklo dobro. Prinesite zgolj masko, za vse ostalo bomo poskrbeli mi,« je na Festival Maribor povabila vodja programa Barbara Švrljuga Hergovich.

 In že na novinarski konferenci smo videli, kako interaktiven bo letošnji festival. Švedski skladatelj Anders Lind je namreč predstavil interaktivno razstavo Črte. S premikom rok ali nog se prostor, v tem primeru zgornja etaža Vetrinjskega dvora, napolni z glasbo. Vsak obiskovalec je posledično skladatelj.

 Nepozaben, še preden se je začel

Letošnji Festival Maribor bo potekal še vedno v znamenju 250-letnice rojstva Ludwiga van Beethovna. »Na njegovo obletnico smo se lahko pripravili, ampak na vse to, kar imam osedaj, pa nas ni moglo pripraviti popolnoma nič,« je priznala Švrljuga Hergovich. Festival je, kot je dodala, zatorej nepozaben, še preden se je sploh začel. »Varni boste tako, kot ste bili varni na Festivalu Lent, kjer je bil večji zalogaj, ker je bilo več na prostem.« Vsi dogodki imajo pozitivna soglasja NIJZ.

Na plakatih in vizualnih materialih so Beethovnu v roke dali pametni telefon. Namenoma. Zakaj? »Sodobna tehnologija ni slaba stvar, marsikaj nam je lahko omogočila in hkrati jo lahko umetnik uporabi kot inštrument. Ampak nič ne more nadomestiti živega srečanja, družabnega dogodka in uživanja umetnosti v živo. To še toliko bolj velja za klasično glasbo.«

Matineja med arkadami

Zadnji dan festivala, 26. septembra, bo tradicionalna Matineja za družine. Pri čemer bo suita Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega v izvedbi Adriane Magdovske na klavirju v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor – med arkadami.

 Fantazijska manjša sestra Beethovnove Devete

Tokratni program bo nekoliko bolj strnjen, ampak še vedno bo vezni člen med svetovnimi ter domačimi imeni. Otvoritev v četrtek, 18. septembra, v Veliki dvorani SNG ob 19.30 tradicionalno pripada Simfoničnemu orkestru in zboru SNG Maribor, kjer bo predstavljena mogočna Fantazija za klavir, soliste, zbor in orkester, op. 80. »To bo ambiciozna koprodukcija skladbe, ki je svetla točka v Beethovnovem opusu, ki pa je bila skozi stoletja označena za ‘manjšo sestro’ znamenite Devete simfonije. Opeva ljubezen in srečo do umetnosti, čemur lahko danes še posebej prisluhnemo,« je opisala vodja programa festivala.

Med programskimi vrhunci je omenila še Umetnikov pogum (ponedeljek, 21. septembra ob 18.00 in 20.00), kjer bo sijal »zvezdniški sij«. Orkester Slovenske filharmonije bo vodil redni gost eminentnih svetovnih orkestrov Marko Letonja. »Izjemen dogodek, ki smo mu sicer priča le na uglednih svetovnih odrih, kjer bi nastopila solista takšnega kova, kot sta Vilde Frang na violi in Nicolas Alstaedt na violončelu.« Zaradi posebne atraktivnosti, ki jo iz Norveške prinaša svetovno znana Frangova, bo dogodek izveden kar dvakrat, saj je zmanjšana kapaciteta Velike dvorane SNG Maribor.

Med favorite pa sodi tudi Pesmi brez besed z groovom, nastop avstrijskega dvojca Matthias Bartolomey in Klemens Bittmann, ki bosta nastopila v Narodnem domu v soboto, 26. septembra ob 20.30.

Prijavite se v orkester

Da žal ne bomo nikdar vedeli, kako bi bil Beethoven navdušen nad sodobnimi tehnologijami, je izpostavila Švrljuga Hergovich. Bo pa zato med vrhunci letošnjega festivala gotovo Orkester mobilnih telefonov v petek, 25. septembra ob 20. uri v dvorani Union. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije bo namreč ob izvajanju Mozarta in Weinberga združil moči z orkestrom mobilnih telefonov.

Za sodelovanje v orkestru se lahko prijavite. Pred koncertom ob 18. uri bo potekala priprava orkestra mobilnih telefonov s skladateljem in vaja z orkestrom v skupnem trajanju 90 minut. Kako bodo igrali? »Gre za aplikacijo, ki sem jo razvil z dvema švedskima programaerjema, kjer je bistvo, da telefon vsakič zaigra drugačen zvok ob pritisku na zaslon. Skupaj bomo igrali, sam pa bom na sintisajzerju,« je povedal Anders Lind.