V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi nenehnega naraščanja števila bolnikov s covidom-19 na namestitev teh bolnikov pripravljajo še prostore na oddelku za pljučne bolezni, ki se nahaja na Slivniškem Pohorju. Po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina bo tam prostora za dodatnih 50 bolnikov.

“Četrto fazo bomo začeli takoj, ko bo treba, predvidoma v začetku naslednjega tedna. Lahko pa se zgodi, da bodo te namestitve potrebne že konec tega tedna,” je dejal v današnji izjavi za medije.

UKC Maribor je trenutno v tretji fazi organizacije dela z bolniki z novim koronavirusom, v okviru katere ima postelje za bolnike s covidom-19 v dveh etažah klinike za ginekologijo in stavbi oddelka za infekcijske bolezni, kjer deluje tudi covidna ambulanta. S tem je v matični enoti v središču Maribora na voljo 105 postelj za akutno obolele bolnike s covidom-19, trenutno jih je zapolnjenih okoli 70.

Še več kot 20 bolnikov je v enoti za intenzivno nego, ki se nahaja v stavbi klinike za kirurgijo. Po besedah Vogrina se nevarno bližajo zapolnitvi vseh postelj tudi v tej enoti, kjer je trenutno za bolnike s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, 24 postelj, zato bodo dodatno poskušali tu priskrbeti še 16 postelj.

Velike težave zaradi odstotnosti kadra

Glavna težava so še vedno kadri. Vogrin je poudaril, da so imeli pred pojavom novega koronavirusa v UKC Maribor zaposlenih le 11 zdravnikov, ki so bili specializirani za intenzivno zdravljenje bolnikov, in sicer na 27 posteljah kirurškega ali internističnega oddelka. “Sedaj pa načrtujemo dodatnih 40 postelj, a je popolnoma jasno, da nimamo niti zdravniškega kadra niti kadra zdravstvene nege. Vsi, ki delajo v intenzivni negi, so enormno obremenjeni in zato jim v tem trenutku izrekamo vso pohvalo in zahvalo,” je dejal.

Na delovišča, kjer zdravijo bolnike s covidom-19, so premestili več kot 200 delavcev z drugih oddelkov, a imajo velike težave zaradi odsotnosti zaposlenih zaradi okužbe z novim koronavirusom ali karantene. Trenutno iz teh razlogov manjka 150 ljudi, od tega 24 zdravnikov in 78 delavcev zdravstvene nege. Zaradi preobremenjenosti preostalega osebja in posledičnega izgorevanja je vedno več tudi drugih bolniških odsotnosti zaposlenih.

“Lahko si predstavljate, da zaradi prerazporeditve kadra enostavno ni mogoče organizirati dela na način kot pred epidemijo. Odpadajo številni zdravstveni programi, posebej elektivni programi in operacije ter ambulantne storitve. Zelo verjetno je, da bomo te programe v prihodnje primorani še dodatno reducirati,” je povedal Vogrin.

Na pomoč več kot 100 študentov

Trenutno imajo poleg bolnikov s covidom-19 hospitaliziranih še več kot 500 drugih bolnikov, ki pa so najtežji bolniki in morajo zato nujno ostati v bolnišnici.

Na pomoč pri delu v UKC Maribor je priskočilo več kot 100 študentov medicine in zdravstvene nege ter deset koncesionarjev. “Vsake pomoči smo zelo veseli in je nujno potrebna,” je poudaril Vogrin.

Tako kot v spomladanskem delu epidemije novega koronavirusa pomaga tudi Mestna občina Maribor z možnostjo brezplačnega parkiranja zaposlenih v bolnišnici. V beli coni v neposredni bližini UKC Maribor je v ta namen zagotovila večje število parkirnih mest, vozila pa morajo imeti na vidnem mestu posebno dovolilnico za UKC Maribor, izdano na registrsko številko vozila