Teden restavracij (TR), najbolj prepoznavno kulinarično gibanje v Sloveniji predstavlja nov koncept »TR na poti«. Gre za mobilno, vrhunsko opremljeno profesionalno kuhinjsko enoto, ki bo avtorske kreacije najboljših slovenskih chefov še bolj neposredno pripeljala med ljudi.

Od 26. do 28. junija, med 19.00 in 23.00, bo v središču Maribora, na Trgu najstarejše trte, potekala prava tridnevna kulinarična zabava. Obiskovalci bodo lahko iz prve vrste spremljali ustvarjanje vrhunskih chefov v neposrednem stiku z mestnim utripom in festivalsko energijo. Vsak dan bosta na kulinaričnem odru sodelovala dva vrhunska chefa, ki bosta skozi svoje jedi ustvarila edinstven kulinarični dialog.

Na kulinaričnem odru se bodo zvrstila največja imena slovenske gastronomije kot so Mojmir Šiftar, David Vračko, Luka Košir, Tomaž Bratovž, Marko Magajne in Jure Zelenik.

Fine street dining, vrhunska kulinarika na ulici

»TR na poti« prinaša vrhunsko kulinariko iz restavracij naravnost med ljudi, v srce mestnega dogajanja. Navdih črpa iz Maribora in legendarnega SladoLenta, kjer so slovenski chefi prvič množično kuhali izven restavracij, v sproščenem festivalskem vzdušju. Danes »TR na poti« nadaljuje to zgodbo z mobilno pop-up kuhinjo – brez zidov in brez distance.

Vsak dan se bosta v njej srečala dva chefa in pred obiskovalci ustvarjala jedi iz sestavin z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. To ni običajni street food, to je fine street dining: visoka kuhinja z energijo in dostopnostjo ulice.

SladoLent, s katerim smo na Festivalu Lent začeli 2011, je bil pravzaprav razlog, da smo leto zatem začeli s Tednom restavracij,“ pojasnjuje selektor Tedna restavracij, Uroš Mencinger. “Čeprav je pandemija po devetih letih prekinila druženje vrhunskih chefov na dravski promenadi, se je zato TR razvil v množično slovensko kulinarično gibanje. In zato se zdaj vračamo tja, kjer se je Teden restavracij rodil! Hvala Maribor, in dobrodošli ponovno,“ še doda.

Maribor kot mesto z močno kulinarično identiteto in ambicijami

Projekt TR na poti poteka pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Maribor, ki s tem podpira prihod vrhunske gastronomije neposredno med ljudi, v središče mestnega dogajanja, ter krepi Maribor kot mesto z močno kulinarično identiteto in ambicijami.

Župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič, ob tem poudarja: “Veseli in ponosni smo, da bo nov nacionalni kulinarični koncept »TR na poti« premierno predstavljen prav v Mariboru. To vidimo kot počastitev vloge našega mesta, ki je bilo – in vedno bo – pomembna kulinarična destinacija. Vsem nam ostaja v spominu SladoLent, tukaj se je začel Teden restavracij, zato je obogatitev že tako izjemnega programa Festivala Lent smer, ki si jo kot mesto želimo – smer, ki jo vidimo kot nadgradnjo gastronomske ponudbe ter promocijo mesta in regije. Projekt predstavlja priložnost za povezovanje štajerskih chefov s priznanimi imeni slovenske gastronomske scene ter z bogato ponudbo prenovljene Hiše Najstarejše trte. Vabljeni na Lent, se vidimo pri Trti!”

TR na poti ni le dogodek, je kulturno-kulinarični oder, festivalska kuhinja in nova platforma za ustvarjalna partnerstva. In prav v Mariboru se ta zgodba začenja.

O Tednu restavracij - TR je največji slovenski kulinarični dogodek ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko. V njem sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga. Dogodek vsako leto zabeleži rekordno udeležbo restavracij in privabi več kot 110 tisoč obiskovalcev.