Okuženi mariborski zdravnik je v tujini operiral brez dovoljenja, v Namibijo je potoval brez vednosti UKC-ja Maribor. Po poročanju MMC pa naj bi znake okužbe kazal še precej pred potrditvenim PCR-testom.

Mariborski UKC je lani marca izdal interna navodila, ki priporočajo, da zaposleni ne potujejo v tujino, je za Radio Slovenija včeraj povedal Vojko Flis, direktor UKC Maribor. Priporočila so sprejeli, da ne bi ogrožali varnosti zaposlenih in bolnikov. Zakaj se zdravnik, ki je v Slovenijo prinesel južnoafriški sev virusa teh priporočil ni držal, za zdaj ni znano.

Za izvajanje operacij ni imel dovoljenja UKC

Okuženi zdravnik je v Namibijo potoval brez vednosti vodstva ustanove, prav tako pa ni imel dovoljenja za opravljanje zahtevne operacije v tujini.

Od lani pa – tudi v prvem valu – smo v UKC-ju Maribor preklicali vsa dovoljenja za delo v drugih ustanovah in tega preklica za zdaj še nismo odstranili. Tako da tudi to je ena od stvari, ki jo bomo morali preveriti. Nam je nekoliko nenavadna.

“Od lani pa – tudi v prvem valu – smo v UKC-ju Maribor preklicali vsa dovoljenja za delo v drugih ustanovah in tega preklica za zdaj še nismo odstranili. Tako da tudi to je ena od stvari, ki jo bomo morali preveriti. Nam je nekoliko nenavadna,” je komentiral Flis.

TV Slovenija še poroča o neuradnih podatkih, ki zadevajo zdravstveno stanje zdravnika po vrnitvi v Maribor. Znake okužbe naj bi kazal že veliko prej, preden jo je potrdil pozitivni PCR test. Navajajo celo, da naj bi v UKC o tem obstajal interni dokument.

Znake okužbe naj bi zdravnik kazal že veliko prej, preden jo je potrdil pozitivni PCR test. Navajajo celo, da naj bi v UKC o tem obstajal interni dokument.

Flis tega dokumenta ni videl, kršitve pa bo zdaj preverjal upravno-epidemiološki nadzor. Ugotavljal bo tudi, zakaj je zdravnik, kot je sam zatrdil, opravljal zahtevne operacije v tujini.