Tik ob najstarejši trti na svetu se začenja tridnevni kulinarični spektakel »TR na poti«, kjer bodo za vas kuhali Mojmir Šiftar, David Vračko, Tomaž Bratovž, Luka Košir, Marko Magajne in Jure Zelenik.
[[image_1_article_78543]]
Vrhunska kulinarika se je znova preselila iz restavracij med ljudi. Kam? Tja, kjer je doma utrip mesta. Z mobilno kuhinjo brez zidov, brez distance, a z veliko mero ustvarjalnosti in okusov, se v Mariboru začenja novo poglavje najbolj prepoznavnega kulinaričnega gibanja v Sloveniji – Tedna restavracij.
Fine street dining v središču festivalskega dogajanja
»TR na poti« izvrstno dopolnjuje siceršnje dogajanje v Mariboru, ki bo pred glavno mariborsko znamenitostjo povezalo ulično uživancijo in visoko kuhinjo.
Vsak večer, med 19. in 23. uro, se bosta v profesionalno opremljeni mobilni kuhinji nasproti Najstarejše trte srečala dva izmed vrhunskih chefov in pred vašimi očmi ustvarjala jedi iz svežih sestavin z oznako izbrana kakovost – Slovenija.
Če ste mislili, da je ulična hrana hitra in preprosta, boste tu doživeli nasprotno: fine street dining. To je kulinarični dialog na odprtem, ki ga lahko doživite brez rezervacij, a s prvovrstnimi doživetji.
Kdo kuha?
Med tistimi, ki bodo letos kuhali pod zvezdami, so največja imena slovenske gastronomije:
- Mojmir Šiftar – chef z domišljijo in občutkom za zgodbo na krožniku,
- David Vračko – vedno drzen, vedno samosvoj,
- Tomaž Bratovž – legenda ljubljanske JB restavracije,
- Luka Košir, Marko Magajne, Jure Zelenik …
Vsak dan nova kombinacija, vsak večer drugačna energija, vselej pa nekaj, česar v mestu pod Pohorjem ne doživimo vsak dan.
Od SladoLenta do TR na poti
»SladoLent, s katerim smo leta 2011 začeli na Festivalu Lent, je bil razlog, da smo leto zatem ustvarili Teden restavracij,« pravi Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij. »In zato se zdaj vračamo tja, kjer se je Teden restavracij rodil! Hvala Maribor, in dobrodošli ponovno.«
Maribor kot kulinarična destinacija z ambicijo
Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom župana MO Maribor, Saše Arsenoviča, ki poudarja: »Veseli in ponosni smo, da bo nov nacionalni kulinarični koncept »TR na poti« premierno predstavljen prav v Mariboru. To vidimo kot počastitev vloge našega mesta, ki je bilo – in vedno bo – pomembna kulinarična destinacija. Vsem nam ostaja v spominu SladoLent, tukaj se je začel Teden restavracij, zato je obogatitev že tako izjemnega programa Festivala Lent smer, ki si jo kot mesto želimo – smer, ki jo vidimo kot nadgradnjo gastronomske ponudbe ter promocijo mesta in regije. Projekt predstavlja priložnost za povezovanje štajerskih chefov s priznanimi imeni slovenske gastronomske scene ter z bogato ponudbo prenovljene Hiše Najstarejše trte. Vabljeni na Lent, se vidimo pri Trti!«
Dogodek je obenem tudi priložnost za promocijo Hiše najstarejše trte, povezovanje lokalnih in nacionalnih kulinaričnih imen ter odličen razlog, da ta teden zavijete na večerni sprehod po Lentu – s kozarcem vina in krožnikom presežkov v roki.