Hotel Habakuk je pred nalogo nadgradnje priljubljenega štajerskega praznika stopil odločno in ambiciozno. Rezultat je Martinov brunch, ki bo že to nedeljo, 9. novembra, pričaral povsem drugačno nedeljsko martinovanje, takšno, ki se začne z vonjem jeseni, razvije v kulinarično zgodbo in se konča z zadovoljnim nasmehom gosta ob odhodu.
[[image_1_article_82398]]
Osrednji razlog, da je za ta dogodek zanimanje v zadnjem tednu pred terminom še naraslo, je meni, ki je zares domišljeno sestavljen jesenski gastronomski sprehod skozi lokalne okuse, spomine in sodobno kuharsko interpretacijo. Če smo prej martinovo povezovali predvsem z gosko, mizo težkih jedi in kozarcem mošta, je tokrat pred nami drugačen prizor: eleganten, premišljen, rahlo drzen in predvsem nadvse okusen.
Rezervacije so že v teku, število mest pa je omejeno, zato s klicem oziroma rezervacijskim sporočilom ekipi Hotela Habakuk ne odlašajte. Rezervacije: 02 300 81 00 ali [email protected].
Jesenski uvod, ki že na začetku pove, da bo ta brunch nekaj posebnega
Brunch, ki vas bo, kot je za Habakukove brunche značilno, navdušil z bogatim ruskim bifejem, se bo začel s hladnimi jedmi, ki so vse prej kot uvod. Gostje bodo med drugim lahko poskusili gosji pršut na coleslaw solati, kjer sladkoba rozin in hrustljavost pekanov ustvarita nepričakovano prijetno jesensko razmerje.
Mousse račjih jeter s tanko plastjo porto želeja bo požel navdušenje vseh, ki cenijo prefinjen uvod, pašteta dimljene postrvi s srčki romanske solate in drobnim wasabi poudarkom pa bo poskrbela za tisti hip, ko okus preseneti in ostane v mislih še nekaj trenutkov. Tudi mozzarella, tokrat v družbi pesta iz bučnih semen in pisanih paradižnikov, bo pripovedovala zgodbo o tem, kako se lahko preprosta jed v pravih rokah popolnoma preobrazi.
Sledili bosta dve juhi: kopunova juha z jetrnimi roladicami in zelenjavo ostaja poklon domačnosti, vendar z jasnim podpisom kuharjev, ki poznajo razmerje med udobjem in eleganco. Kremna juha iz topinamburja bo, nasprotno, navdih za goste, ki jeseni radi okušajo nežnejše, zemeljske tone.
[[image_2_article_82398]]
Topli hodi, ki bodo na mizo postavili najlepše obraze jeseni
Osrednji del bruncha bo prinesel tisto, zaradi česar se ljubitelji nedeljskih kosil radi vračajo v Hotel Habakuk. Toplih jedi bo več, vsaka pa bo pripovedovala svojo jesensko zgodbo. Goveja lička v porto omaki bodo nežna in aromatična, svinjski file s črno trobento in dijonsko gorčico bo dišal po gozdu in domačem ognjišču, račji file z janeževo zvezdo in črnimi orehi pa bo k jedilniku prinesel tisto skrivnostno globino, ki jo premore le pozna jesen.
Obetajo se še piščančja rolada z bučo, kostanji in calvados omako bo razveselila ljubitelje toplih, mehkih in jesensko toplih okusov, losos s hrenovo skorjico in divjim brokolijem pa bo združil morje in Štajersko na način, ki ga pri martinovanju ne vidimo pogosto.
Del, ob katerem se miza spremeni v doživetje
Posebno poglavje bo pripadlo delu, ki ga bodo kuharji pripravili pred gosti. Tako bosta pečen roastbeef z brusnicami in staran Čušev falot s suhim sadjem ter oreščki dogodek popeljala korak dlje, v smer doživetja, kar bo trenutek, ko se bo ob mizi ustavil čas, vonj po mesu pa bo napolnil prostor.
Priloge, ki si zaslužijo svoj odstavek
Čeprav so priloge pogosto tiste, ki jim je pri obedih namenjena manjša pozornost, bo tokrat prav obratno. Njoki z makom v jurčkovi omaki, orehov pire s suhimi jabolki, jesenski krompirjevi štruklji, pečena buča s pomarančo, curryjem in jabolčnim kisom ter rdeče zelje s cimetom, refoškom in brusnicami so dokaz, da je lahko tudi spremljevalni del obroka nadvse zapomnljiv.
Sladek finale, zaradi katerega bo marsikdo ostal še nekaj minut dlje
Za sladek zaključek bo pripravljena pestra izbira jesenskih sladic, ki ne bodo vabile le na zadnji grižljaj, temveč morda na še eno degustiranje: čakal vas bo nabor, ki ga bodo zaokrožili mlečni riž z vanilijo in kaki kremo, fino uravnoteženi kostanjev mousse s pekan drobljencem, pečeno jabolko z lešniki, topel jabolčni zavitek na kremi bele čokolade in ingverja ter oreškasta baklava ...
Martinovanje za tiste, ki želijo več od kozarca vina in krožnika goske
Čeprav je martinovo praznik druženja, vina in tradicije, se bo tokrat odvijal malce drugače. Brez hitenja, brez formalne togosti, z glasbeno spremljavo v živo in z idejo, da gosta ne pričaka zgolj miza, temveč izkušnja. In priložnost za … uživanje, pogovor, okušanje, kozarec dobrega vina v miru in doživeto nedeljo, ki vam bo v spominu ostala še dolgo, dolgo ...
Če želite biti del te kulinarične izkušnje, je zdaj pravi trenutek za rezervacijo. Svoje mesto si lahko zagotovite na 02 300 81 00 ali na [email protected].
Cena Martinovega bruncha je 50 evrov na osebo, za otroke do 12. leta 25 evrov. Ker je dogodek v zadnjih letih postal eden izmed najbolj priljubljenih jesenskih kulinaričnih terminov v Mariboru, je število mest omejeno.