Čeprav smo še v novembru, se v mestu že čuti tisti značilni predpraznični nemir. Razmišlja se o okrasitvah, o prvih darilih, o koledarju, ki se bo v nekaj tednih zapolnil z druženji. Ob tem pa vedno več ljudi ugotavlja, da klasika, ki vključuje vse od darilnih setov do hitro izbranih predmetov, preprosto ne prepriča več. Letošnji poudarek je drugje: v izkušnjah. In med tistimi, ki bodo po napovedih najbolj zaželeni, je prav mariborski Božični brunch, dogodek, ki ga mnogi rezervirajo že tedne vnaprej.

Ker gre za brunch, ki se zgodi šele po božiču, deluje kot majhen, zelo dobrodošel podaljšek praznikov in priložnost, da decembrsko toplino prenesemo tudi v zadnje dni leta. Nekateri ga kupijo sebi, drugi ga podarijo, tretji pa si ga zagotovijo zato, ker želijo imeti v decembru vsaj nekaj trenutkov, ki niso narekovani s hitenjem.

Darilo, ki ga ne pospraviš na polico

Brunch Hotela Habakuk se je v zadnjih letih prelevil v enega najbolj priljubljenih načinov druženja, njegova pobožična različica pa še posebej zaživi, ker sredi tekmovalnega decembrskega tempa ponudi nekaj popolnoma drugega: miren dopoldan, dobro hrano in čas, ki je resnično naš. Mnogi pravijo, da je to darilo, ki ga obdarovanci zapomnijo precej bolje kot katerikoli predmet.

Gre za tistih nekaj ur, ko se vse umiri, namesto vrveža pa je brunch skrbno pripravljen obrok, ki ga lahko delimo s partnerjem, družino ali prijatelji.

[[image_1_article_82794]]

Kulinarično razvajanje, ki ga pričakujemo že novembra

Eden izmed razlogov, zakaj se o tem mariborskem brunchu govori že precej pred decembrom, je njegovo kulinarično jedro. Ni postavljen kot »luksuz«, temveč kot premišljeno potovanje skozi okuse zime. V ospredju so jedi, ki že na papirju obljubljajo nekaj, kar presega običajna nedeljska kosila, kar pa vključuje vse od tatarskega bifa in vitella tonnata do dimljenih govejih ličk, srninega raguja, smuča na brstičnem ohrovtu, pristnih zimskih juh in bogatega izbora sladkih zaključkov, ki brez zadrege pokimajo praznični tradiciji.

Vsak hod je zamišljen tako, da pusti vtis in da nas spomni, da dobro pripravljena hrana ne potrebuje pretirane dekoracije, ampak samo dovolj časa, pozornosti in znanja. Prav zato brunch ni razumljen kot še en dogodek, temveč kot del praznične mariborske tradicije.

Pobožični brunch kot trenutek, ki ga potrebujemo

Čeprav je december za marsikoga najlepši del leta, pa znajo biti zadnji tedni tudi naporni in napolnjeni z osebnimi obveznostmi, službenimi zaključki in občutkom, da se vse dogaja prehitro. Ravno zato se pobožični brunch kaže kot eden najbolj iskrenih, umirjenih in prizemljenih decembrskih trenutkov.

Sporočilo je preprosto: ne podarimo nečesa, kar se porabi, ampak nekaj, kar ostane – izkušnje, za katero si bomo želeli, da bi se zgodila še enkrat. In prav v tem je njegova vrednost.

[[image_2_article_82794]]

Če razmišljate o darilu, je to eden tistih trenutkov, ki ga lahko podarite tudi sebi

Ker ga mnogi rezervirajo še preden se začne advent in ker se mesta hitro zapolnijo, ni presenetljivo, da se o Božičnem brunchu, ki ga že tradicionalno pripravljajo v Hotelu Habakuk, govori že v novembru. Gre za dogodek, ki ga odlikuje dobro zastavljen meni.

Med hladnimi predjedmi izstopa goveji tatar, obogaten s tartufovim maslom v obliki »snežaka« in drobnim prepeličjim jajcem. Sledi mu popolna klasika – telečji carpaccio v slogu vitello tonnato, ki je ravno prav kremast, da ohrani eleganco, hkrati pa dovolj izrazit, da se ga zapomniš.

Za tiste, ki radi začnejo nekoliko bolj sveže, je tukaj ceviche iz tune z avokadom, še ena redkost v zimskem času, nato pa igrive kombinacije, kot sta vijolična hobotnica s prahom bučnega olja ter rakovi repi v krompirjevem ovoju, ki so v preteklih letih že postali ena najbolj fotografiranih jedi na dogodku.

Dopolni jih strnjenka iz pisanih oreščkov in kimčija ter sveži solatni srčki, ki poskrbijo, da uvod ni le lep, ampak tudi uravnotežen.

Eden najbolj priljubljenih trenutkov bruncha je postaja z dimljeno šunko, glazirano z medom, ki jo kuhar reže neposredno pred gosti. Vonj, ki se pri tem razleze, povsem preprosto vrne občutek domačih prazničnih kuhinj, tistega, kar poznamo iz otroštva in kar nas takoj umiri.

Brunch ni brunch brez juhe, in letos sta na meniju napovedani dve:
dvojno močna juha govejega repa z zdrobovimi žličniki,
kremna juha pečene cvetače s praženimi lešniki.

Pred gosti se pripravlja tudi fregola z vongolami in peteršiljevim oljem, kar je pravzaprav majhna predstava. V hladnem času je kombinacija morskega okusa, topline in svežega zelišča presenetljivo dobrodošla – in ravno to naredi hod poseben.

Pa glavne jedi? Letos se obetajo:

  • gratiniran srnin ragu z aromo tonka oreha,
  • dimljena goveja lička z brusnično BBQ-omako in hrenovimi ostružki,
  • svinjski hrbet, polnjen s krvavico, dopolnjen z jabolčno-bučnim chutneyjem,
  • ocvrte piščančje krače s panko drobtinami in bučnimi semeni,
  • smuč file iz sopare na brstičnem ohrovtu, s slanino, hrenom in aiolijem.

Priloge so postavljene kot samostojni okusi, ne zgolj spremljava: krompirjev fondant, ragu jurčkov s tartufi, pire zelene z jabolkom, ženof, zimska zelenjava z lešnikovim maslom in bourbonsko vaniljo.

Seveda sledi sladek zaključek … Štruklji s pečeno smetano in borovničkami, ocvrti rogljički z orehi in brusničnim kompotom, izbor božičnih sladic ...

Cena in rezervacije

Ker gre za dogodek, ki se vsako leto razproda, se rezervacije tradicionalno začnejo že v novembru.
Cena božičnega bruncha znaša 50 € na osebo, za otroke do 12. leta 25 €. Rezervacije sprejemajo po telefonu na 02 300 81 00 ali po e-pošti na [email protected]. Zaradi velikega zanimanja v času praznikov v Habakuku priporočajo, da svojo rezervacijo opravite pravočasno.