Na Zavodu za turizem Maribor z uradnimi statističnimi podatki za celotno leto 2020 še ne razpolagajo, a minulo leto je bilo za ponudnike turističnih storitev zelo slabo. Do 1. oktobra je bilo v mestu sicer unovčenih 6152 turističnih bonov.

Foto: visitmaribor

Minulo leto je tudi na področju turizma močno zaznamovala epidemija koronavirusa. V poletnih mesecih se je sicer stanje v slovenskem turizmu vendarle obrnilo. Število turističnih prihodov in prenočitev je glede na predhodne letošnje mesece poskočilo, in sicer predvsem na račun domačih gostov. K temu so primomogli tudi turistični boni, s katerimi je slovenska vlada priskočila na pomoč slovenskemu turizmu, njihova veljavnost pa se je podaljšala tudi v leto 2021.

Na Zavodu za turizem Maribor z uradnimi statističnimi podatki za celotno leto 2020 sicer še ne razpolagajo, a kot ob tem izpostavljajo, je bilo leto 2020 za ponudnike turističnih in s turizmom povezanih storitev zelo slabo.

Na Zavodu za turizem Maribor z uradnimi statističnimi podatki za celotno leto 2020 sicer še ne razpolagajo, a kot ob tem izpostavljajo, je bilo leto 2020 za ponudnike turističnih in s turizmom povezanih storitev zelo slabo.

Kot so pojasnili za naš medij, statistični podatki za obdobje januar-oktober 2020 kažejo na okoli 45-odstotni padec nočitev na področju destinacije Maribor – Pohorje oziroma okoli 54-odstotni padec nočitev na področju MO Maribor.

“Jesenska in zimska sezona sta prinesli ponovno zaprtje nastanitev, gostinskih ponudnikov in turističnih objektov ter odpoved večine prireditev oz. dogodkov. Število unovčenih turističnih bonov na področju MO Maribor na dan 1. oktober 2020 je bilo 6.152 (v vrednosti 771.956,45 EUR); na področju celotne destinacije Maribor – Pohorje je bilo unovčenih 14.926 bonov, je pojasnila Monika Jurišič Hlevnjak iz Zavoda za turizem Maribor.

Maribor med mestnimi občinami pri vrhu

Stanje na področju unovčitve turističnih bonov v Mariboru je po njenih besedah skladno z napovedmi, da mesta ne bodo primarna izbira domačih turistov. K rezultatom je prispevalo tudi zaprtje pomembnejših hotelov, tako v mestu kot pod Pohorjem.

“Kljub temu je število unovčenih bonov v mestu Maribor preseglo rezultate drugih mestnih občin (z izjemo prestolnice in turistično uveljavljenih obmorskih, gorskih in zdraviliških krajev). V sezoni unovčenja turističnih bonov so nastanitve, kot so turistične kmetije in apartmaji na podeželju in na Pohorju ter glampingi in kampi, zabeležili bistveno večjo zasedenost kot mestne hotelske nastanitve,” še pojasni.

Lani največ Avstrijcev, Nemcev, Italijanov in Poljakov, med domačini pa turisti iz Primorske

V TIC-u Maribor so se domači turisti – ocenjujejo, da jih je bilo največ iz osrednjega in primorskega konca Slovenije – zanimali predvsem za obisk ključnih turističnih znamenitosti mestnega jedra, mestnega parka z vinskim gričem Piramida, Pohorja in širšega vinorodnega območja.

Turisti so se zanimali predvsem za obisk ključnih turističnih znamenitosti mestnega jedra, mestnega parka z vinskim gričem Piramida, Pohorja in širšega vinorodnega območja.

“Pričakujemo, da bo ob ponovnem zagonu turizma oz. odprtju turističnih objektov povpraševanje po ponudbi Maribora in širše destinacije s strani domačih turistov še naraščalo, tudi zaradi podaljšanja možnosti unovčevanja turističnih bonov do konca letošnjega leta. Z izboljšanjem epidemioloških razmer na mednarodni ravni si obetamo vrnitev turistov, ki so bili najštevilčnejši v lanski poletni sezoni, to so Avstrijci, Nemci, Italijani in Poljaki, so še pojasnili v Zavodu za turizem Maribor.