Festival paradižnika je dogodek, kjer lahko okusite različne sorte paradižnikov, domače omake, kraft piva, vina in žgane pijače. Dogodek pestri tudi tekmovanje za najtežji in najboljši paradižnik, obiskovalci pa lahko glasujejo za svojega favorita. Poleg tega bo na ogled razstava paradižnikov in izdelkov, ki bodo nastali na otroških delavnicah.

Katero vrsto »paradajza« imate pa vi najraje?

Petek, 23. avgust 2024, je dan poln aktivnosti in užitkov za vse ljubitelje paradižnikov in lokalne kulinarike. Festival se je začel z jutranjo prijavo paradižnikov za tekmovanje v treh kategorijah: volovsko srce, klasični debeloplodni paradižnik in češnjev paradižnik. Tekmovalni paradižniki bodo med 8. in 12. uro na degustaciji in ocenjevanju, kjer bodo strokovnjaki iz Slovenskega združenja za integrirano pridelavo zelenjave izbrali najtežji in najboljši primerek.

"Mariborčani oziroma vsi Slovenci smo si vzeli paradižnik za svojega. Paradižnikova sezona pa je avgust, zato smo se odločili, da bo festival potekal avgusta," za naš spletni medij Maribor24 pove mag. Vanesa Žderić, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Doda: "Trudimo se, da bi iz paradižnika nastale tudi dopolnilne dejavnosti na kmetijah, kot so na primer omake iz paradižnika... Velikokrat se zgodi, da ostajajo zaloge in ljudje ne vedo kam bi z njim. Zato se trudimo tudi z inovativnimi recepti in kuharskimi delavnicami pokazat kaj se da narediti, saj želimo zmanjšati zavržke hrane."

[[image_1_article_69241]]

Za najmlajše so bile med 9. in 11. uro na voljo otroške delavnice, ki jih je organizirala Zveza prijateljev mladine. Medtem so potekala tudi strokovna predavanja o letošnjih razmerah za pridelavo paradižnika, ki sta jih izvedli Miša Pušenjak in Marjeta Miklavc s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Cel dan pa bo na voljo degustacija in ponudba lokalnih dobrot, med katerimi bodo pice, omake, kraft piva, vina, žgane pijače, ter semena in pripomočki za vzgojo zelenjave.

Letos v modi češnjev paradižnik, kdo pa bo zmagovalec?

Jutri, v soboto 24. avgusta, se bo nadaljeval Festival paradižnika na mariborski tržnici s še več dogodki in aktivnostmi za vse obiskovalce. Od 8. do 11. ure bo zopet potekala prijava paradižnikov za tekmovanje v treh kategorijah. Ob 11. uri bo izbran zmagovalec tekmovanja za najtežji in najboljši paradižnik po mnenju obiskovalcev, nagrade pa bosta prispevala Jurana in Hiša kruha.

"Kmetijsko gozdarski zavod Maribor letos praznuje 130 let in smo zelo ponosni na naše znanje in tradicijo. Letos novembra bomo imeli tudi častno jubilejno proslavo 130 let znanja in izkušenj," ponosno pove Vanesa Žderić. Festival bo v soboto dopolnjevala celodnevna degustacija in ponudba lokalnih dobrot. Obiskovalci bodo lahko uživali v picah z drožmi, omakah, kraft pivih, vinih, žganih pijačah in še marsičem. 

Več o 2. festivalu paradižnika si lahko preberete na Visit Maribor ali na tej povezavi.

Poleg tega bodo v mlečno-mesnem paviljonu potekali dve razstavi: razstava izdelkov z otroških likovnih delavnic, ki bo trajala od 23. avgusta do 10. septembra, in razstava paradižnikov s tekmovanja za najtežji paradižnik, ki bo na ogled do 26. avgusta.