Na mariborski Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) nudijo izobraževalne programe namenjene odraslim. Že več let tako edukacijske aktivnosti potekajo kot samoizobraževanje.

V tekočem šolskem letu imajo razpisano izobraževanje za naslednje izobraževalne programe:

  • SPI – 3 letna šola, gastronomske in hotelske storitve – gastronom hotelir,
    • organizirano izobraževanje traja 2 šolski leti
  • SSI – 4 letna šola, gastronomija in turizem – gastronomsko turistični tehnik,
    • organizirano izobraževanje traja 2 šolski leti
  • PTI – 2 letna šola (nadaljevanja po 3 letni šoli), gastronomija – gastronomski tehnik,
    • organizirano izobraževanje traja 2 šolski leti
  • PT – poklicni tečaj, 1 letno šolanje, gastronomija in turizem – gastronomsko turistični tehnik.
  • organizirano izobraževanje traja 1 šolsko leto.

Slušateljem nudijo možnost organiziranega izobraževanja in tudi samoizobraževanje. Marjan Božičko, učitelj in organizator praktičnega usposabljanja, pojasnjuje, kako poteka samoizobraževanje na SŠGT: “Nekaj zadnjih let je zanimanja manj, zato izvajamo v glavnem samoizobraževanje. Vsem slušateljem pripravimo osebni izobraževalni načrt. Na podlagi tega vzpostavijo kandidati kontakt s profesorjem, ki jim poda informacije o snovi in poteku izpita. Slušatelji lahko za uporabo gradiva koristijo šolsko knjižnico. Za vsak strokovni modul organiziramo tudi nekaj vaj iz kuharstva, da slušatelji lažje osvojijo zahtevane spretnosti in znanja”.

Nekaj zadnjih let je zanimanja manj, zato izvajamo v glavnem samoizobraževanje. Vsem slušateljem pripravimo osebni izobraževalni načrt. Na podlagi tega vzpostavijo kandidati kontakt s profesorjem, ki jim poda informacije o snovi in poteku izpita. Slušatelji lahko za  uporabo gradiva koristijo šolsko knjižnico. Pri programu SPI organiziramo za vsak strokovni modul tudi nekaj vaj iz kuharstva, da slušatelji lažje osvojijo zahtevane spretnosti in znanja.

Izobraževanje izvajajo profesorji z dolgoletnimi izkušnjami v izobraževanju rednih dijakov, kot tudi z delom izobraževanja odraslih.

Najbolj uspešni v programu gastronom hotelir

V preteklem letu so imeli vpisanih v vse programe izobraževanja odraslih skupaj 113 slušateljev, v tekočem šolskem letu pa se izobražuje 51 odraslih, k čemur je pripomogla tudi epidemija covid-19. “Zanimanje za izobraževanje odraslih nekako niha. Nekaj let nazaj je bil kar velik naval za vpis slušateljev v poklicni tečaj smeri za poklic gastronomsko turističnega tehnika. V program “gastronomski tehnik” se vpisujejo slušatelji, ki zaključujejo že začeto izobraževanje v rednem šolskem programu, nekaj pa se jih tudi samoizobražuje, v program” gastronom hotelir”, kamor se vpisujejo predvsem z namenom prekvalifikacije in so pri svojem izobraževanju so najbolj uspešni,” je pojasnil Božičko.

Izobraževanje je sicer namenjeno vsem, ki si želijo pridobiti katerega od poklicev iz gostinske ali turistične smeri, zato je namenjeno tako brezposelnim, kot tudi zaposlenim. “S strani države sicer finančne podpore ni, zato slušateljem na SŠGT pomagamo tudi prek projekta Atena,” je dodal Božičko.

Nudijo poklicne prekvalifikacije

Sicer pa odraslim nudijo tudi usposabljanje ter postopek preverjanja in potrjevanja za naslednje nacionalne poklicne kvalifikacije:

–              pomočnik / pomočnica kuharja / kuharice,

–              pomočnik / pomočnica natakarja / natakarice,

–              vodja cateringa,

–              vinski svetovalec / vinska svetovalka sommelier,

–              turistični animator / turistična animatorka,

–              turistični informator / turistična informatorka

–              kuhar/kuharica pred gosti,

–              pripravljalec/pripravljalka jedi pred gosti,

–              pripravljalec/pripravljalka restavracijskih sladic.