S projektom Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi, ki ga financirata EU in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, si prizadevajo vzpostaviti odgovoren odnos do prehrane, lokalnih izdelkov z višjo prehransko vrednostjo in zdrav življenjski slog.

Odnos do prehrane potrebno graditi od otroških let

Slednje je mogoče doseči s kratkimi prehranskimi verigami in razvojem lokalnih prehranskih trgov. Obenem so sodelujoči v projektu mnenja, da naj bi se odgovoren odnos do prehrane gradil od otroških let naprej in je pomemben v vseh življenjskih obdobjih. Še posebej občutljivi bi namreč morali biti do otrok in do ranljivih skupin, ki so dodatno izpostavljeni dejavnikom tveganja, velikokrat pa so prikrajšani na račun cenejših ponudnikov prehrane.

V ta namen bodo na SŠGT izvedli delavnice o pomenu lokalne oskrbe s prehrano, udeleženci pa bodo izvedeli več tudi o hranilnosti lokalno pridelane hrane, o pomenu kratkih oskrbovalnih verig s prehrano ter o načinu povezovanja med lokalnimi ponudniki.

V ta namen bodo na SŠGT izvedli delavnice o pomenu lokalne oskrbe s prehrano, udeleženci pa bodo izvedeli več tudi o hranilnosti lokalno pridelane hrane, o pomenu kratkih oskrbovalnih verig s prehrano ter o načinu povezovanja med lokalnimi ponudniki. Zaradi aktualne epidemiološke situacije bodo delavnice izvedli virtualno, primerne pa so za učence zadnje triade osnovnih šol.

Naravoslovni dan malo drugače

Program posamezne delavnice bo trajal med 60 in 90 minutami, udeleženci pa bodo prek krajših videev in spletnih vsebin izvedeli uporabna znanja o vzgoji zelišč, postopku od semena do zasaditve, lokalni oskrbi z mlečnimi izdelki in zelišči v prehrani, ter o pripravi in koristi kisanja zelja. Partnerji v projektu so namreč v preteklih dneh kisali domače zelje z Goričkega, pri tem pa posneli tudi nekaj vsebin s Turmanove kmetije, ki bodo prikazane v sklopu virtualnega programa.

Program posamezne delavnice bo trajal med 60 in 90 minutami, udeleženci pa bodo prek krajših videev in spletnih vsebin izvedeli uporabna znanja o vzgoji zelišč, postopku od semena do zasaditve, lokalni oskrbi z mlečnimi izdelki in zelišči v prehrani, ter o pripravi in koristi kisanja zelja. 

Udeležba je brezplačna, potrebna je le predhodna prijava na spletna naslova [email protected] ali [email protected]. Prikazane vsebine so lahko pedagoški pripomoček k učnim uram biologije ali spoznavanju narave, obenem pa lahko za učence pomenijo tudi naravoslovni dan nekoliko drugače. Več informacij o projektu in delavnicah je dostopno na povezavi.